Izvor: VOA, 22.Avg.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugačija lepota u objektivu

Dokumentarni film "O lepoti" je priča o bivšem modnom fotografu koji je pažnju okrenjuo ka mladim ljudima sa genetskim ili fizičkim razlikama, i pronašao u njima neočekivanu lepotu.

Gde možete da pronadjete lepotu? U modnim časopisima? Muzičkim video spotovima? Jedan američki fotograf je pronašao lepotu na neočekivanim mestima. Sada bi novi dokumentarac o njegovom radu mogao da pomogne u promeni tradicionalnih stadarda o tome “ko” je lep.

Rik Gvidoti >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je ostavio po strani karijeru modnog fotografa i okrenuo svoj objektiv prema ljudima koji žive sa genetskim, fizičkim nedostacima ili problemima u ponašanju. On kaže da je njegovu predstavu o lepoti promenio slučajni susret sa jednom albino devojkom.

“Bio sam umoran od ljudi koji su mi govorili ko je lep. Svake sezone to lice bi se promenilo a meni je stalno govoreno ko je lep.  Kao umetnik ja ne vidim lepotu samo na naslovnim stranicama časopisa. Vidim je svuda. To me je pokrenulo – otvorilo mi je oči, sve šire i šire.”

Gvidoti je osnovao “Pozitivnu ekspoziciju” - neprofitnu organizaciju koja koristi fotografiju i video snimke da promeni percepciju javnosti i promoviše svet u kojem se slave različitosti. Gvidoti i “Pozitivna ekspozicija” su teme novog dokumentarca “On Beauty”, ili - “O lepoti”.

Ekipa filma nedavno je bila domaćin projekcije na univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu. Jedna od protagonista je i Džejn Vajtere.  Ona se seća kako je odrastala kao albino u Keniji i kako joj je susret sa Rikom Gidotijem promenio život.

“Nikada nisam mislila da sam lepa, jer niko mi to nikada nije rekao, ali susret sa njim je za mene bio izuzetno važan momenat. Sećam se dana kada me je fotografisao, osećala sam se tako dobro jer sam videla da postoji neko ko me stvarno voli i vidi ono što sam ja zaista, a ne samo kako izgledam”

Zamisao za dokumentarac rodila se u glavi Džoane Radnik, koja je i producent filma. Pošto je videla Rikove fotografije odlučila je da ispriča njegovu priču.

“Rik je godinama bio daleko ispred svih nas, i mi tek sad hvatamo korak sa njim. Ovo je pokret današnjice. Ne možemo više da živimo sa ovim ograničenjima. To je dosadno, diskriminativno. Isključuje mnoge i jednostavno donosi previše tuge, nema prostora za rast… Vreme je da to nestane.”

Džoana i Rik putuju od grada do grada i promovišu film On Beauty (O lepoti). Kažu da cilj turneje nije novac već poruka.

“I dok putujemo od zajednice do zajednice snimamo fotografiji i ljudima ulivamo samopouzdanje, moćni osećaj o tome ko su. Oni vide lepotu u svom odrazu, ali isto tako ojačavamo njihove porodice koje sa svoje strane uklanjaju predrasude u svojim zajednicama. Sve je to zasnovano na filozofiji – “promeni način na koji gledaš – vidi kako se menjaš.”

Film “O lepoti” se trenutno prikazuje u Los Andjelesu i Njujorku.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Drugačija lepota u objektivu

Izvor: VOA, 22.Avg.2015

Dokumentarni film "O lepoti" je priča o bivšem modnom fotografu koji je pažnju okrenjuo ka mladim ljudima sa genetskim ili fizičkim razlikama, i pronašao u njima neočekivanu lepotu.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.