Drhtaj ruže ponovo u Dahu

Izvor: SEEcult.org, 22.Maj.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drhtaj ruže ponovo u Dahu

DAH Teatar ponovo će izvesti 25. maja predstavu “Drhtaj ruže”, koja se bavi temom nestalih ljudi, a nominovana je za prestižnu nagradu “Ogoljeno pozorište Tereze Pomodoro” (The Naked Theatre of Teresa Pomodoro) u Milanu.

Drhtaj ruže” je predstava o umetničkoj saradnji i kreativnom procesu između glumice i rediteljke, koja se bavi temom nestalih ljudi.

Nastala prema konceptu Dijane Milošević i Maje Mitić, predstava “Drhtaj ruže>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << je refleksija o snazi i krhkosti pamćenja, kao i o značenju nestajanja i mogućnosti transformacije.

Na sceni nastupaju: Nemanja Ajdačić (Onaj koji jeste i nije; violinista), Dijana Milošević (Rediteljka) i Maja Mitić (Nekoliko stotina godina stara žena koja je već sve videla).

Scenograf je Neša Paripović, a kostim je delo DAH Teatra i Marije Marković, dok je autor zvuka Jugoslav Hadžić. Muziku za violinu potpisuje Nemanja Ajdačić.

Predstava “Drhtaj ruže” nominovana je za godišnju međunarodnu nagradu “Ogoljeno pozorište Tereze Pomodoro”, čiji je cilj da doprinese razotkrivanju i promociji onih formi “pozorišne inkluzije” koje vode izvođačke umetnosti u srce društva, vraćajući pozorištu njegovu vrednost iskustva, šansu za razvoj i deljenje otvoreno za sve pojedince, nevezano za njihovo godište, društveni položaj, pol ili poreklo.

Nagrada je posvećena sećanju na Terezu Pomodoro, koja je bila začetnik i koja je dala život ideji pozorišta otvorenog svim umetničkim skretnicama.

Stručni žiri za dodelu te nagrade, ustanovljene pre šest godina, čine svestski priznati umetnici i stručnjaci u oblasti savremenog pozorišta Euđenijo Barba, Lev Dodin, Džonatan Mils, Luka Rankoni i Livia Pomodoro.

Predstava ce 25. maja biti igrana u 20 sati u prostorijama Dah teatra.

*Kritika Vladimira Kolarića o predstavi "Drhtaj ruže"

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.