Dragana Kuprešanin: Majolike

Izvor: Arte, 13.Avg.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragana Kuprešanin: Majolike

Otvaranje izložbe digitalnih crteža i keramike „Majolike“ Dragane Kuprešanin Galerija Etnografskog muzeja, Studentski trg 13, Beograd, četvrtak, 14. avgust u 19 časova.

U četvrtak, 14. avgusta u 19 časova, u Galeriji Etnografskog muzeja u Beogradu, biće upriličeno otvaranje šeste samostalne izložbe autorke Dragane Kuprešanin, pod nazivom „Majolike“. Na izložbi umetnica predstavlja digitalne crteže i keramiku, koji za temu imaju ornamentiku inspirisanu etno-motivima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << interpretiranu kroz savremeni digitalni crtež.

U recenziji izložbe, istoričarka umetnosti, Tamara Bogunović, navodi:

„Izložba autorke Dragane Kuprešanin pod nazivom „Majolike“ obuhvata stilizacije različitih etno-motiva sa prostora Srbije, prevashodno Vojvodine. Intenzivan kolorit karakterističan za mađarsku, slovačku i rumunsku kulturu, umetnica koristi pri stvaranju različitih ornamentalnih struktura, izražajne vizuelne snage. Izloženi su digitalni printovi ornamenata, njihove repetitivne kompozicije kao i primena na keramičkim pločicama u kvadratnim formama majolika, karakterističnim za arhitekturu pomenutih kultura. Izložba predstavlja svojevrstan doprinos proučavanju ornamenata i folklornih motiva sa ovih prostora čime upućuje na njihove nove perspektive i tumačenja u savremenom umetničkom stvaralaštvu.“

Dragana Kuprešanin, diplomirani likovni umetnik – specijalista slikarstva i grafički dizajner, autorka je i alternativnog stripa. Tokom dosadašnje umetničke aktivnosti, ostvarila je preko 150 grupnih i više samostalnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više prvih nagrada iz oblasti primenjene (grafički dizajn) i likovne umetnosti (crtež). Član ULUPUDSa, ULUSa i USUSa. U statusu samostalnog umetnika od 2012. godine. Student je doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložba je otvorena od 31. avgusta.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.