Dokumentarci u Herceg Novom: Mali jubilej velikih filmova

Izvor: Blic, 03.Avg.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarci u Herceg Novom: Mali jubilej velikih filmova

„Ove godine obeležavamo mali jubilej, pet godina prisustva dokumentaraca na hercegnovskom filmskom festivalu“, rekao je Vladimir Perović selektor dokumentarnog filma

Odabir filmova i ove godine po njegovim rečima, oslikava bit dokumentarnog filma.

- Umetnost, nema sumnje, pročišćava, a umetnost dokumentarca čini to na poseban način jer nas kroz verodostojnost životnih istina vodi ka dubljim, univerzalnim spoznajama.

Dokumentarista nije dokumentacionista >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ni arhivar. On je umetnik. Bespogovornu vernost stvarnosti nadograđuje kinematografijom. Dokumentarac je zašao i u druga polja. Još je Flaerti pribegao do-aranžmanima, a dokumentarci Vlatka Gilića i Živka Nikolića puni su inscenacija, estetizacija, poetizacija.... Danas je to legitiman stvaralački postupak.

Gledamo puno filmova u kojima se briše granica igranog i dokumentarnog, teško ju je razaznati a da li moramo...Prolaziti kroz dokumentarce znači samopropitivati se. Uvek iznova; mi u dokumentarcu – dokumentarac u nama - naveo je Perović

U selekciji je preko 40 filmova među kojima su iransko-nemački „Arefi pastir“ o tihom, šaljivom čoveku koji živi život punim plućima brinući o 300 ovaca u pustinji centralnog Irana, zatim britanski „Da sam princeza“ u kome devojčice daju svoje viđenje današnjeg značenja tog pojma, potom kineski „Ispitivanje“ gde je dočarano kako policija pretresa hotelsku sobu i ispitujeonog koji u njoj boravi (reditelja ovog ostvarenja Žu Rikuna)....I tako dalje, i tako redom.

O dokumentarnim filmovima će odlučivati respektabilan međunarodni žiri Semira Gizer Korver (Turska), Viktor Orosko Ramirez (Meksiko) i Stefan Bošković (Crna Gora).

U njihovom radu i saradnji, pomenimo, ima i zanimljivih, duhovitih momenata. Naime, kada je Semira Gizer Korver, koja je inače i jedan od osnivača udruženja filmskih radnika Turske, iskreno oduševljena festivalom, gradom, atmosferom rekla „ovde se osećam kao kod kuće“ Perović joj je (razume se, u šali) rekao „e...nemoj, dosta je bilo“ aludirajući na davna istorijska zbivanja i činjenice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.