Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatni krvavi danak streljanog grada

Kraljevo - U noći između 10. i 11. avgusta 1944. godine bombarderi britanske i američke avijacije sručili su svoj najveći tovar smrtonosnih bombi na delove centra Kraljeva u blizini železničke stanice koja je, zajedno sa ranžirnim kolosecima, bila njihov primarni cilj.

 Tom prilikom stradalo je više desetina stanovnika Kraljeva zatečenih na spavanju u svojim kućama u ulicama Cara Dušana, Vojvode Putnika, Jug Bogdanovoj...

Bombardovanja Kraljeva od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << savezničke avijacije trajala su, sporadično, od 22. jula 1944. godine do 19. septembra, a ukupan broj identifikovanih žrtava je 75, među kojima je bilo dece mlađe od 12 godina. Ciljevi britanske i američke avijacije, pored pruge i železničkih mostova na Ibru i Moravi kojom se obavljalo izvlačenje nemačke armije grupe E iz Grčke, bili su i objekti Fabrike vagona i Fabrike aviona u Kraljevu kao i železnički depo. S obzirom na njihovu lokaciju i blizinu grada došlo je i do tragičnog stradanja nevinih civila. Kako je Kraljevo već pretrpelo masovno stradanje tokom oktobra 1941. godine, kada su vojnici nemačkog Vermahta streljali, za sedam dana, preko dve hiljade Kraljevčana i izbeglica, to je ovo bombardovanje grada nekoliko meseci pre oslobođenja uzelo dodatni krvavi danak od koga se grad teško oporavljao u miru.

Pogubne posledice „tepih“ bombi koje su delove grada pretvorile u ruševine i grobnice njegovih žitelja 1944, otvorile su pitanje koje su vojne prednosti postignute savezničkim bombardovanjima, posebno kada se stepen razaranja vojnih efektiva uporedi sa civilnim žrtvama i objektima?

Pored Kraljeva i mnogi drugi gradovi u Srbiji stradali su od savezničkog bombardovanja u leto i jesen 1944. godine, a najviše žrtava, preko 1.100, bilo je u Leskovcu.

O ovoj temi se, inače, prvi put u formi organizovanog skupa istoričara progovorilo tek 1994. godine u Leskovcu na kome je učestvovala i Silvija Krejaković, viši kustos istoričar Narodnog muzeja iz Kraljeva, koja se godinama unazad bavi istraživanjima ratnih stradanja Kraljeva tokom Drugog svetskog rata. Ona je, zajedno sa Aleksandrom Berežnovom, kolegom iz Istorijskog arhiva Kraljevo, bila i autor foto-dokumentarne prezentacije kojom je u ponedeljak uveče Narodni muzej Kraljeva obeležio ovaj tužni datum iz istorije grada. Na pomenutoj prezentaciji svojevrsni kuriozitet bile su i fotografije iz arhiva američke avijacije o ovim dešavanjima a koje su, skidanjem ograničenja objavljivanja zbog isteka godina, prvi put prezentovane kraljevačkoj javnosti.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.