Izvor: Politika, 28.Nov.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrotu poklanja studentima

Rad sa mladima je nešto najlepše, kaže primadona Biserka Cvejić kojoj je pripala nagrada „Dositej Obradović”

Za pedagoški rad dug 36 godina Biserki Cvejić, našoj slavnoj operskoj umetnici i pedagogu nedavno je dodeljena nagrada za životno delo „Dositej Obradović”. Ovo priznanje biće joj uručeno u februaru naredne godine, a u obrazloženju žirija navedeno je između ostalog da se „primadona Biserka Cvejić, poput Dositeja, vratila u rodnu zemlju nakon provedene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mladosti u inostranstvu i posvetila joj svu svoju stvaralačku energiju, pronoseći potom najčuvenijim svetskim muzičkim scenama ne samo slavu svoga talenta, već i glas o svojoj zemlji i Beogradu…”

Biserka Cvejić (91) je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Josipa Rijaveca. Debitovala je u Narodnom pozorištu 1950. i tu nastupala deset godina, potom je skoro dve decenije pevala najznačajnije role u Bečkoj državnoj operi, sedam sezona u Metropolitenu, u Milanskoj skali, Areni u Veroni, londonskom Kovent gardenu, Boljšom teatru u Moskvi... Ostvarila je 77 uloga u svom fahu.

Nezaboravne su Verdijeve role koje je oživela poput Amneris („Aida”), Acučene („Trubadur”), Eboli („Don Karlos”) kao i Bizeove Karmen. Kao uspešan pedagog brine o „deci” i dan-danas posećuje svoje nekadašnje studente. Mi smo je zatekli u pripremama za odlazak u Ameriku, gde će kod nekadašnje učenice mecosoprana Milene Kitić provesti dva meseca u zajedničkom radu sa talentima.

O nagradama, posebno o ovoj koja će joj biti uručena, Biserka Cvejić za „Politiku” kaže:

– Nagradu „Dositej Obradović” namenjenu mom pedagoškom radu ni u snu nisam očekivala. Od detinjstva pevam, volela sam svoj posao, ali dušu i ljubav sam mnogo više uložila u pedagogiju nego u pevačku karijeru. Mladi ljudi su od mene očekivali preporuke, znanje, izražajnost, strpljenje, koje je najvažnije u karijeri pevača. Tu sam da pomognem mladima, poput misionara. Kao mala nisam sanjala da budem zvezda, već da pomažem ljudima. Tu dobrotu koju sam nasledila od majke, danas dajem studentima. Volim da dam svetu novog pevača, poput Željka Lučića, Milene Kitić, Irene Zarić. Snežane Stamenković, Nikole Kitanovskog, Borisa Trajanova. To je moja misija.

Na komentar da ona nema klasičan odnos student – profesor, naša sagovornica dodaje da se ponaša prema učenicima kao da im je majka.

– Veoma sam emotivna. Imam jednu učenicu koja me čak zove mama i to su lepi momenti. Uvek sam rado radila sa mladima i nikada nisam nijedan čas naplatila. Radim stalno, bez obzira na moje pozne godine. Rad sa mladima je nešto najlepše.

S obzirom da je sarađivala sa najvećim muzičarima današnjice, pitali smo je da li bi nekog izdvojila:

– Posebno mesto pripada profesoru Josipu Rijavecu, od njega sam dobila svo znanje. Bogdan Babić, dirigent, znao je da radi sa pevačima i mnogo me je naučio, takođe. Maestro Herbert fon Karajan me je primio u Bečku operu. Bio je velika ličnost i uvek na distanci sa kolegama. Kad je stajao za pultom, onda je bio Bog. Ako napravite grešku i on shvati zašto ste je napravili, nije bio ljut, ali ako ste nemuzikalni ne bi vam dozvolio da pevate. Bio je strog prema sebi, ali i prema drugima.

O karijeri u kasnijim godinama koju recimo neguje Plasido Domingo, Biserka ima svoje mišljenje, pogotovu što je sa scene kao pevač otišla u najvećoj snazi.

– Moj suprug Duško, koji je, takođe, završio Muzičku akademiju, a potom postao i čuveni otorinolaringolog, bio je previše sam. Morala sam nešto žrtvovati. Teško je napraviti balans između privatnog i poslovnog i na kraju sam rešila da se oprostim od scene, iako sam mogla još da pevam. Nemate pojma kako smo mi bili srećni, ponosna sam što sam imala tako bogatživot. Nažalost, Duško nije više sa nama, nismo imali potomstvo, ali učenike doživljavam kao svoju decu. Tri moja studenta su pevala u Metropolitenu, to su Željko Lučić, Milena Kitić i Svetlana Serdar. Mnogi nastupaju u Evropi. Ponosna sam i na Nikolu Kitanovskog, Borisa Trajanova, Ljubu Popovića, Irenu Zarić, u stvari na sve njih.

Biljana Lijeskić

objavljeno: 29.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.