Izvor: Blic, 13.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre misli i dobra volja

Dobre misli i dobra volja

Šesti dan 'Exit noise summer fest 2001' protekao je u znaku vesele afričke i latino-američke muzike. Glavna bina bila je opet najatraktivnija za većinu posetilaca. Program je započeo u 22 časa nastupom zagrebačke live-atrakcije, grupe 'Cubismo' koja je po prvi put nastupala u Jugoslaviji. Sledio je bend 'Osibisa' iz Gane, prvi afro-beat bend na svetskoj sceni. Greg Kofi Braun iz 'Osibise' pričao je o svom doživljaju muzike i ciljevima njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << muzike, budući da se često angažuju u dobrotvornim akcijama.

- Mi koristimo muziku sa ciljem da ljude povezujemo, da im donosimo sreću. Pre Jugoslavije bili smo na mnogim mestima u svetu baš u želji da ljude povezujemo. Dobra volja i dobre misli koje svi imaju pokazuju da smo svi jedan narod. Ovde smo pre svega zbog muzike, a ne da prodamo CD-ove i zaradimo novac. Imaćete priliku da čujete našu muziku od ‘70-tih do 2000. godine, kao i da vidite zašto je na Boba Marlija uticala baš 'Osibisa'. Neke naše pesme imaju poruku, neke nose samo osećanje. Biće dosta bubnjeva, jer su naši instrumenti mešavina afričkih i zapadnih instrumenata - rekao je Braun.

Nakon njih usledio je koncert velike zvezde iz Lagosa (Nigerija), Tonija Alena, učesnika svih većih džez i etno festivala. Alen je poznat kao revolucionarni muzičar i trenutno verovatno najjači predstavnik afro-beat scene, poznat i po tome što je bio zaslužan za uspeh 'Fela Kuti' benda, sa kojim je sarađivao preko 20 godina, i koji se, po mišljenju svetskih muzičkih kritičara, smatra za najveći afro-bend svih vremena. Njegov album 'No Acommodation for Lagos/No Discrimination' ocenjen je kao jedan od najboljih afro-beat albuma u poslednjih 10 godina. U Jugoslaviji se nalazi po prvi put i bio je jako zadovoljan prijemom.

- Verujem u muziku, ukoliko je ona prihvatljiva širom sveta. Želim da se sretnem sa publikom i zadovoljim je. To je jako veliki posao, a ja nastupam sa triom koji zvuči kao da nas je desetoro. Slava nije ništa promenila u meni, i neće. Muzika je svakako veoma moćno oružje koje može da probije velike barijere i promeni mnogo. Ono što će posetioci videti i čuti, neće čuti ni od koga drugog, potrebno je da samo otvore svoj um i asimiluju to, pa ćete mi posle reći šta osećate - izjavio je Alen.

Upitan šta misli o žanrovima u muzici i podelama na 'crnačku' i 'belačku' muziku, Alen je istakao da ne definiše muziku, jer pravi umetnici nemaju takvu vrstu koncepcije. - Teško je muziku svrstati u fioke i kategorije, to radi muzička industrija, a sve je to biznis i pokušaj kontrole nad stvarima. Lično ne delim muziku po rasnoj osnovi, ona je jedinstven jezik, a razlikuju se samo načini na koji je koristite - zaključio je Alen.

DJ bina ponudila je drugačiji tip uživanja, uz DJ Rootsman-a iz Velike Britanije, kao i dva mađarska DJ-a, DJ Guntara i DJ Poly-ja, dok su rokeri uživali u nastupu 'Sarajevo drum orchestra' i 'Trottel stereodeam expirience'.

Juče je trebalo da koncert održe 'Intruder' i 'Kosheen' na glavnoj bini, a na rok sceni 'Atheist rap', 'Vroom' i 'Sport i reinkarnacija'. DJ bina je najavila nastup zvezda kao što su DJ Billy Nasty, Fluke, DJ Puki i DJ Marko Nastić. Nakon dva dana pauze na pozorišnoj sceni očekivao se nastup pozorišne trupe 'Torpedo' sa predstavom 'Overlapping', a kao posebno interesantan deo programa izdvojili su se kratki studentski filmovi u bioskopu alternativnih filmova. T. P. Danas na 'Exitu'

Za 17.30 časova na platou rok bine biće održana prezentacija Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta u pružanju prve pomoći. Posle se na rok sceni očekuje nastup benda 'Deca loših muzičara' i 'Dogma' iz Hrvatske, dok će na glavnoj sceni biti održani koncerti grupe 'Sunshine' i Luka Slejtera, vodećeg tehno producenta u Velikoj Britaniji. Na pozorišnoj sceni biće održana i poslednja predstava ovogodišnjeg EXIT-a - 'Virus' Udruženja dramskih umetnika Srbije. U bioskopima će biti prikazani 'Zelena milja', 'Ljubav za jednu noć' i oskarovac 'Kolja'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.