Dobitnici NIN-ove nagrade ne mogu da odu kod lekara

Izvor: Politika, 15.Apr.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobitnici NIN-ove nagrade ne mogu da odu kod lekara

Grad Beograd izlaže zdravstvenom riziku samostalne umetnike, rekli su juče članovi Srpskog književnog društva povodom toga što im gradska vlast nije uplatila doprinose za zdravstveno osiguranje

Nije pristojno iznositi u javnost svoje privatne probleme, ali primoran sam to da učinim – rekao je juče kritičar Ivan Radosavljević, član Srpskog književnog društva, u prostorijama ovog udruženja, gde je bilo reči o neisplaćenim doprinosima za zdravstveno i penziono osiguranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samostalnim umetnicima.

Po Zakonu o kulturi osobi koja je stekla status istaknutog umetnika, lokalna samouprava obezbeđuje sredstva za zdravstveno osiguranje i minimalac za penzijsko. Samostalni umetnici podnose Poreskoj upravi podatke o svojim primanjima, a ona njima daje potvrdu da su izmireni doprinosi. Ukoliko zarade više od 440.000 godišnje, sami plaćaju razliku koja im se izračuna. Uplate za doprinose samostalcima stalno kasne, i grad Beograd od januara nije izmirio ovu svoju obavezu.

– Zbog toga što grad nije uplatio doprinose, istekao mi je rok važenja zdravstvene knjižice. Službenik na šalteru poreske mi je rekao da ga ne zanimaju moji privatni aranžmani sa gradom Beogradom, i da može da mi izda samo potvrdu da sam poreskoj dužan – rekao je Radosavljević i nastavio:

– Imam uput za lekara specijalistu kod kojeg ne mogu da odem bez knjižice, a sada ne mogu ni kod lekara opšte prakse da podignem svoj redovni mesečni recept za lekove. Grad Beograd me izlaže zdravstvenom riziku u trenutku kada mi je terapija potrebna. Šta treba da se desi da bi gradska vlast poštovala zakon i pokazala elementarnu ljudskost i pristojnost?

Književnica Jelena Lengold podsetila je da ne postoji radno mesto „slikar” ili „pisac”, i da država stoga podstiče samostalne umetnike.

– Pisac dobija samo 10 odsto od prodaje svojih knjiga. Ukoliko proda ceo tiraž od 1.000 knjiga, ne može da zaradi više od 500 ili 600 evra godišnje. I ostali honorari mu stižu sa zakašnjenjem. Ministarstvo finansija treba, kao što je činilo i do sada, da otpiše nastale kamate i dugove koji padaju na pleća umetnika, ne njihovom greškom. A fondovi zdravstvenog i penzijskog osiguranja da pronađu način da se samostalnim umetnicima omogući lečenje, kao i nesmetan odlazak u penziju – rekla je Jelena Lengold, dobitnica Evropske nagrade za književnost.

Urednik „Književnog magazina” Dejan Simonović predlaže Ministarstvu kulture da počne da pleni rukopise, kao najvredniju imovinu pisaca, i da na osnovu njih samo sebi dodeli NIN-ovu, Mešinu, Andrićevu nagradu...

Pisac Vule Žurić podsetio je da Novi Sad redovno isplaćuje doprinose, i predložio da se beogradski umetnici kolektivno isele i postanu Novosađani.

– I kada grad uplati novac, ne uračunaju troškove transakcija, pa naše društvo mora da isplati nekoliko hiljada dinara i za te provizije – primetio je Žurić. Potom je ispričao kako je izgledao njegov poslednji odlazak u Poresku upravu.

– Kada je činovnica videla moja primanja, pomilovala me je i rekla:Pa, recite im da im vi uopšte niste interesantni…

M. Sretenović

---------------------------------------------------  

Uplata do kraja aprila

U Sekretarijatu za kulturu za „Politiku” je rečeno da će uplata za doprinose za prvi kvartal biti isplaćena do kraja aprila. Sekretarijat svake godine od umetničkih udruženja traži da im dostave spisak članova, pošto uvek ima novih umetnika, i onih koji odlaze u penziju. Grad je, kako saznajemo, dobio sredstva, ali trenutno nedostaju još tri spiska sa imenima umetnika. U Sekretarijatu kažu da, ukoliko je potrebno lečenje nekog umetnika, umetničko udruženje može da plati taj novac od svojih sredstava, koji dobija od članarina, jer udruženja znaju da će kad-tad od gradske vlasti dobiti sredstva. U Sekretarijatu kulture su nam kazali da očekuju da će buduća vlast doneti nove zaključke, kako bi se postigli bolji efekti u isplati doprinosa i konačno rešilo ovo pitanje koje se pokreće početkom svakog kvartala.

objavljeno: 16.04.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Duguje država, a njih terete s kamatom

Izvor: Danas, 15.Apr.2014

Povodom kašnjenja uplate za doprinose samostalnim umetnicima i posledica neodgovornog ponašanja lokalnih samouprava, u prostorijama Srpskog književnog društva održana je juče konferencija za novinare.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.