Đuričko: Film ne može promeniti, ali može pogoršati odnose

Izvor: N1 televizija, 19.Avg.2016, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đuričko: Film ne može promeniti, ali može pogoršati odnose

Nikola Đuričko jedan je od najomiljenijih glumaca na prostoru bivše Jugoslavije. Osmog dana Sarajevo Film Festivala istakao je za N1 da jedan film ne može da promeni odnose BiH i Srbije, ali ih može i da ih pogorša.

Đuričko poslednjih godina nije pogledao dovoljno filmova iz regiona, zbog čega za sebe kaže da nije relevantan da komentariše stanje regionalne kinematografije.

"Ne mogu da kažem - jer ih nisam dovljno pogledao. Mi kao društva smo hronično bez >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << para, a film je skupa igračka. To nas koči. Možda će nas muka naterati da izmislimo nove načine snimanja filmova", rekao je Đuričko.

Kaže da je film teško raditi bez pomoći dražave.

"Hajde da se poredimo sa najboljima. Nemačka - izdvaja ogroman novac. Hrvatska ima dva konkursa godišnje, prave 10 filmova godišnje. To će dovesti do kvaliteta", poredi stanje u državama.

Dodaje da u Srbiji to nije slučaj.

"Srbija ima tri filma ove godine, dve godine nije bilo konkursa. Neminovno je da za tri godine nemate nijedan film. Čini mi se da je to naša sudbina. Mogu da kukam do ujutru. Ima mladih ljudi koji žele da snimaju filmove, i njih ne zanima što nema i ne može", rekao je Đuričko.

Zemlje bivše Jugoslavije su bile i još su poznate po humoru, ali...

"Humora ima. To je bilo obeležje, crni humor i ironičnog odnosa prema temi. Nažalost, muka nas je uozbiljila i udaljila od toga. Smatra se faulom da ako imate tri filma godišnje, a da jedan bude komedija. Komplikovano je, izbor tema je vrlo delikatan i samim tim vuče na kritikovanje stvarnosti i tranzicije", objašnjava glumac za N1.

Mladi da poprave stanje u regiji

A ko su uzori mladima danas? Reditelji, glumci ili pak zvezde rijaliti programa?

"Ne znam ko su uzori mladima. Hteo sam da kažem simbolički da nam TV gura rijalitije. Smatram da nacionalne telezvije moraju da se posvete obrazovanju i kulturi, a ne rejtingu. Ove privatne neka se trkaju kako znaju i umeju. Mislim da mladi - pored toga što ima sistematskog zaglupljivanja, postoji internet i koga nešto zanima - on će to naći. Makar i ono loše. Mladi to koriste, mnogo bolje nego ja", tvrdi Đuričko.

A kakvu ulogu mediji imaju u tome svemu?

"Elita politička, pa kulturna da to prati. Naše političare ne viđate u pozoritšu i na filmu. Oni idu na koncerte folk diva. Kada ste predstavnik jednog društva, onda imate širu obavezu da pratite nešto mimo vlastitiog ukusa. Mediji su ogledalo nas, ali mogu da pomognu", dodao je on.

Ističe da jedan film ne može da promeni stvarnost, ali je može i pogoršati.

"Film ne može da menja stvarnost, nego da izmisli novu. Mi stvarnost možemo menjati delovanjem kroz politiku. Sazreće nova generacija koja će preuzeti, jer jedan film ne može da promeni odnose Bosne i Srbije - ili bilo čega, ali može da ih pogorša. Doći će nova generacija mladog sveta od koje očekujem da zaista promeni sve", rekao je Nikola Đuričko za N1.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.