Digao se kič na sve strane

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2016, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digao se kič na sve strane

Pisac i scenarista Milovan Vitezović ovenčan je nagradom Vukove zadužbine za delo "Vuk naš nasušni". U intervjuu za "Vesti" on srpsku svakodnevicu tumači podsećajući na mudrosti reformatora srpskog jezika.

Kako ocenjujete poplavu primitivizma u Srbiji?

- Digao se kič na sve strane. Diglo se i sve ostalo što ne treba, tabloidna stvarnost je svuda oko nas. Loše je, ali što bi rekao naš veliki Vuk Karadžić, ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << neće narod propasti. I ja tako mislim, i radim tako.

U kakvom je stanju srpska kultura?

- U veoma lošem, u materijalnom smislu. Nema novca, ali nema ni pravog vrednovanja u kulturi. Kada ste u oskudici, pristajete na sve i svašta.

Kulturni sadržaji su bačeni na marginu?

- Da, to ide sa tajkunima, sa političarima i nedostatkom kulture u politici, počevši od govora, pa nadalje.

Ima li para barem za tradicionalne kulturne manifestacije?

- Niko više neće da daje novac za vredna kulturna događanja. Sve više verujem da ćemo žaliti za vremenom komunizma kada je, bez obzira na to da li je progonila neke pisce, država finansirala kulturu i davala novac čak i za novine koje su bile zabranjivane.

Neki dovode u vezu evropski put Srbije sa promenom svesti Srba?

- Ne mogu da merim koliko mi menjamo svest, a koliko ne, ali uveliko postajemo ogromna samoposluga. Upravo to će jednoga dana doći glave globalizmu i ja duboko verujem da će ljudi krenuti da se vraćaju sebi.

Da li se guranjem kulture u zapećak menja svest srpskog naroda?

- To nemojte mene da pitate već nekog eminentnog srpskog psihologa kao što je Vladeta Jerotić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.