De Karvaljo u galeriji Grafičkog kolektiva

Izvor: Studio B, 01.Dec.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Karvaljo u galeriji Grafičkog kolektiva

U okviru pratećeg programa izložbe 48. Zlatno pero Beograda-13. medjunarodni bijenale ilustracije, u galeriji Grafičkog kolektiva otvorena je izložba dobitnika Gran prija Zlatnog pera Beograda 2013 Žoao Važ de Karavalje iz Portugala

Kako izgleda retrospektiva uglednog ilustratora , koji prikazuje, osim u rodnom Portugalu, svoje radove za španske,italijanske, nemačke i brazilske gledaoce, domaća publika ima priliku da vidi u galeriji Grafičkog kolektiva. Postavka je otvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kao prateći program ovogodišnjeg izdanja manifestacije Zlatno pero-medjunarodni bijenale ilustracije.

Dinamične kompozicije Žoaoa Važa De Karvalja predstavljaju duhovita istraživanja prostora slobode,osnažene razigranim skoro dečjim duhom koji na prvi pogled osvaja...

"Iz mog ateljea, svet izgleda sasvim drugačije nego u realnosti.Često koristim humor i duhovita rešenja da bih olakšao priču o nekim temama koje nisu nimalo lake, jer verujem da je u smehu ipak lek za sve"kaže De Karvaljo, koji ističe da je njegova sudbina podeljena izmedju slikarstva i ilustracije:" Ne smeta mi ta dvostrukost.Radim slike dugo i sa izuzetnim nadahnućem.Iz slikarstva potiče i sav moj opus u oblasti ilustracije" kaže de Karvaljo, koji uz opori humor i vrhunsko crtačko majstorstvo predstavlja satove, vozila, svetionike, životinje i biljke, kao i ljudska bića u najrazličitijim situacijama.

Pedeset sedmogodišnji autor nastupa na izložbama od 1987. Bavi se ilustrovanjem novinskih članaka, dečjih knjiga i predmeta od porcelana.Dva puta je bio laureat Zlatnog pera a dobitnik je i drugih značajnih priznanja za svoj rad u Portugalu i Evropi.Izložba u galeriji Grafičkog kolektivu biće otvorena do 20.decembra.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.