Dani evropske baštine do kraja oktobra

Izvor: Akter, 17.Sep.2014, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani evropske baštine do kraja oktobra

Manifestacija Dani evropske baštine biće organizovana u Beogradu, a više od 80 ustanova prirediće oko 150 različitih programa na temu "jezik i pismenost".

Predsednik organizacionog odbora Jovan Ilić rekao je da će programi povodom Dana evropske baštine biti organizovani u školama, muzejima,

galerijama, legatima i drugim ustanovama u svih 17 beogradskih opština.

On je rekao da se tema ovogodišnje manifestacije uklapa sa 275. godišnjicom rođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Dositeja Obradovića, a program otvara svečana akademija posvećena tom prosvetitelju večeras u Narodnom pozorištu.

Zamenica sekretara za kulturu grada Beograda Gordana Predić rekla je da je temu Dana evropske baštine "jezik i pismenost" odredilo Ministarstvo kulture i informisanja.

"Ustanove kulture dobile su zadatak da jezik i pismenost približe svima, ali je manifestacija namenjena najviše mladima", rekla je Predić i dodala da će svi organizatori jedan dan u sedmici ponuditi besplatno programe posetiocima.

Direktor Muzeja "Nikola Tesla" Vladmir Jelenković najavio je da će ta ustanova u Beogradu prvi put predstaviti izložbu "Rukopis Nikole Tesle" koja je do sada imala dva gostovanja.

Izložba prikazuje istraživanje i rekonstrukciju rukopisa i pripremu fonta Nikole Tesle koji je najviše pisao na engleskom jeziku, ali i na ćirilici.

Dani evropske baštine u Beogradu se organizuju od 2002. godine u septembru, a ove godine priređeni su programi u skladu sa zadatom temom i biće otvorena vrata gradskih zdanja, istorijskih kuća i legata za posetioce.

Narodni muzej pripremio je izložbu posvećenu Miroslavljevom jevanđelju u Muzeju Vuka i Dostieja, Vukova zadužbina obeležiće 140 godina od smrti Vuka Karadžića, a Narodna biblioteka priredila je izložbu o patrijarhu Pavlu i srednjovekovnim rukopisima.

Različite programe organizuju i sve druge ustanove, muzeji, galerije i škole u Beogradu, a centralna manifestacija Dana evropske baštine u Srbiji biće organizovana u Kragujevcu u subotu 4. oktobra.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Dani evropske baštine 2014

Izvor: Studio B, 17.Sep.2014

Manifestacija „Dani evropske baštine", otvorena je programom Zadužbine „Dositej Obradović" u Narodnom pozorištu, i trajaće do 30. septembra...Dani evropske baštine obeležavaju se u oko pedeset evropskih država, a ove godine, program naše manifestacije usmeren je prvenstveno na mlade, kako...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.