Contemporary Thesaurus

Izvor: SEEcult.org, 09.Feb.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Contemporary Thesaurus

Muzej savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci, povodom 45 godina od osnivanja, predstavlja od 10. februara novi presek savremene vizuelne umetnosti u RS izložbom “Contemporary Thesaurus”, koja se bavi aktuelnim pojavama, medijskim osobenostima i teorijskom genezom savremene umetničke scene tokom poslednjih  godina.

Izložbom su obuhvaćena dela desetoro autora (Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Nikola Kekerović, Mladen Milјanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić i grupa Tač.ka), koji su aktivnim i intenzivnim prisustvom na savremenoj sceni RS detektovani kao njeni vodeći nosioci, saopštio je MSURS povodom tog autorskog projekta.

Koncepcijska osnova izložbe na poseban i inovativan način povezana je sa izgublјenim crtežima Ismara Mujezinovića koji su činili integralni deo spomeničke celine umetnika Antuna Augustinčića, posvećene palim Krajišnicima na Banj brdu, popularnoj rekreativnoj zoni grada Banjaluke.

Koncept izložbe osmislila je kustoskinja Žana Vukičević, a bazira se na pojmu tezaurus (lat. thesaurus), koji se u muzeologiji odnosi na proces prikuplјanja i formiranja muzejskih zbirki čineći njihovo misaono i spoznajno utemelјenje. “Contemporary Thesaurus" je rezultat prepoznavanja vrednosti savremenih umetničkih pojava i potrebe za njihovim trajanjem na umetničkoj sceni RS, iniciranoj od samog MSURS.

 Saša Tatić, Dot Body Dot

Izložba će nakon Banjaluke biti predstavlјena krajem maja i novosadskoj publici u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a  početkom 2017. godine i u Kulturnom centru Beograda.

 Selma Selma, Mercedes 310

Povodom obeležavanja 45 godina od osnivanja, MSURS će otvoriti 10. februara i novu interaktivnu vizuelnu platformu msurs.net realizovanu  uz podršku Ambasade Kralјevine Norveške u Bosni i Hercegovini. Aktiviranje nove veb stranice, kako je naveo MSURS, pored toga što donosi pregled muzejskih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, omogućava i nove pristupe komunikacije sa publikom, umrežavanje  na lokalnom i regionalnom nivou.

Povodom svog dana, MSURS će predstaviti i publikaciju “Inventura 2015”, koja pruža potpuni uvid u bogatu programsku aktivnost tog muzeja u protekloj godini.

Na otvaranju  izložbe “Contemporary Thesaurus” govoriće ambasadorka Norveške u BiH Vibeke Lilo, a izložbu će otvoriti gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.