ČUVENI GENETIČAR PREDSTAVIO ROMAN Stojković: Odužio sam se precima

Izvor: Blic, 28.Apr.2016, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUVENI GENETIČAR PREDSTAVIO ROMAN Stojković: Odužio sam se precima

Promocija Stojkovićevog nedavno objavljenog romana prvenca održana je u knjižari “Stošić”, koja je bila mala da primi sve ljubitelje književnosti.

- Lepota traži žrtve, osnovna je poruka romana „Crničani“, koji je pre svega saga o ljubavi i o sudbini kolonista sa juga Srbije na jug Makedonije - rekao je leskovački književnik Saša Stojanović na promociji.

Objašnjavajući kako se iz sveta genetike, matičnih ćelija i vantelesne oplodnje na trenutak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prebacio na polje književnosti, pisac romana je rekao da se prošetao svojim detinjstvom i životom svojih predaka od vrletnih leskovačkih sela do tromeđe Makedonije, Grčke i Bugarske, koju su u dva talasa dvadesetih godina 20. veka kolonizovali Srbi.

Među njima bila je i porodica Džonić, porodica Stojkovićeve majke, čiju je istoriju utkao u roman i prepleo političkim i društvenim prilikama u tadašnjoj Vardarskoj banovini, preko koje su se, zbog izuzetno kvalitetnog duvana, prelamali interesi velikih sila, politike i industrije.

- Na taj način odužio sam se svojim precima - rekao je Stojković, koji je kao dečak svaki raspust provodio u Crničanima.

On je naveo da Džonića danas ima oko stotinu u selu čije ime nosi roman, kao i po svetu.

- Pratio sam put svoje porodice od početka dvadesetih godina do početka Drugog svetskog rata, koja se, gajeći duvan, borila za opstanak u turbulentnom društvom i vodila svoje ljubavne i druge ratove lične prirode. Mnogo toga se do danas promenilo, ali je jedno ostalo isto - način manipulacije ljudima i način ucene - zaključio je Stojković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.