Bugari prave crtani zasnovan na slovenskoj mitologiji

Izvor: B92, 29.Nov.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugari prave crtani zasnovan na slovenskoj mitologiji

“Zlatna jabuka” je fantastična animirana serija, zasnovana na istočnoevropskoj mitologiji i folkloru.

Radnja filma smeštena je u ogromno planinsko prostranstvo, gde magla izlazi iz kose moćnih Zmei duhova, a personifikovana godišnja doba hodaju šumama.

U pitanju je epski balkanski fantastični svet u kojem ljudi koriste magična zvonca da bi se odbranili od košmara – transformišućih entiteta koji se hrane ljudskom patnjom, ali i svet u kojem pesma vile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Samodive može može biti najblagosloveniji poklon ili najmrskija kletva.

Uprkos tome što je smešten fantastične okvire, narativ animiranog filma će se baviti savremenim pitanjima, sa kojima se savremeni gledalac može lako povezati.

U pitanju je komplikovani fantastični svet koji se suočava sa klimatskim promenama, posledicama nekontrolisane industrijalizacije, ksenofobijom, rasizmom...

Kako su tvorci filma bugarske nacionalnosti, pozadina filma zasnovana je prvenstveno na bugarskim i balkanskim mitovima i folkloru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bugari prave crtani zasnovan na slovenskoj mitologiji

Izvor: Press, 30.Nov.2015, 13:09

“Zlatna jabuka” je fantastična animirana serija, zasnovana na istočnoevropskoj mitologiji i folkloru. . Foto:B92.net. Radnja filma smeštena je u ogromno planinsko prostranstvo, gde magla izlazi iz kose moćnih Zmei...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.