Brecelj o svom mjuziklu, Beogradu na vodi, Zvezdi...

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brecelj o svom mjuziklu, Beogradu na vodi, Zvezdi...

Poslednjih dana Beogradom je "krstario" Marko Brecelj, multimedijalni umetnik, kantautor i frontmen nekadašnje rok grupe "Buldožer" koji se u srpskoj prestonici našao kako bi snimio deo svog minimalističkog mjuzikla "Brojanje u jesen".

Brecelj je Tanjugu rekao da je reč o parodiji na literarnu i filmsku dramu "Cveće u jesen" i da je mjuzikl protkan pesmama koje izražavaju njegove stavove.

"Brojanje čega? Reč je o brojanju sedam pesama koje idu kroz sedam gradova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prva je bila o našem ličnom nestajanju u Kobaridu (Slovenija) i snimljena je na katolički Uskrs 5. aprila", precizirao je Brecelj.

Druga govori o nestajanju jedne epohe i zove se "Svuda ljudi, svuda zastave" koju je Brecelj napisao 1980. godine i smeštena je u Beograd, dok će sledeću snimati u Mariboru 4. jula.

"Maribor je mesto u kojem je nestala industrija, tamo su ostali nezaposleni ljudi, tamo su prvi put u istoriji na našim prostorima skinuli gradonačelnika, župana", rekao je umetnik i dodao da nakon toga idu u Sarajevo, Split, zatim Kopar - "u našu pripizdinu donju, Prkno donje, kako ga ja nazivam" i na kraju završavaju u Ljubljani.

On je rekao da se nada da će film doživeti uspeh i kod mladih ljudi, bar kod onog dela mladih kojima nisu usnuli ni utrnuli osećaji i mozak.

"A vreme i sistem rade na tome da svi kompletno utrnemo, da se uspavamo i da postanemo samo točkići sistema koji guta samog sebe, ali najpre guta ljude i pretvara ih u g....", kaže poznati umetnik.

Brecelj izaziva pažnju i svojim neobičnim oblačenjem, a na kolenima već četiri godine nosi "kolenovaonike" kako ih sam naziva .

"Ja dolazim iz Prkna donjeg, od našeg demokratskog despota i ja zbog njega četiri godine na kolenima nosim kolenovaonike i kada on prođe ja kleknem", kaže on i dodaje da mu se time ruga zbog projekta o gradnji solitera u tom mestu.

"Mislim da gradnja solitera višeg od 500 metara možda u društvu spektakla ima neku namenu, možda će privući turiste, ali za nas koji živimo tamo to znači da ćemo postati robovi tog projekta, odnosno mi više i nismo važni", kaže Brecelj.

On smatra da su građani Kopra samo posluga jednom "isfuravanju" za koje misli da niko od arhitekata, biologa nema opravdanje.

Brecelj u Beogradu boravi kod svog prijatelja i učitelja, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti Zorana Todorovića, koji ga je u srpskoj prestonici povezao sa ljudima koji se protive investicijama iz Saudijske Arabije.

Smatra da će se grad tim investiranjima pretvoriti u nešto drugo i ubeđen je da je to veoma štetno. "Kao što Zoran kaže, to što oni hoće da naprave ovde je gore od bombardovanja 6. aprila 1945", smatra taj umetnik.

Brecelj se ograđuje i kaže da nije stručnjak, već da samo sluti i da je sa tim ljudima koji se protive investicijama iz Saudijske Arabije razmenjivao teroristička, aktivistička iskustva. On dodaje da su svi koji žele taj projekat "pišači protiv vetra, a vetar je veoma jak".

Takođe, Brecelj kaže da reč "društvo" više ne upotrebljava, jer smatra da društvo više ne postoji, već smatra da postoje svet, odnosi, raspad i "postoji put u nikuda, a moje viđenje je da smo mi deo tog puta".

Umetnik je više puta učestvovao u akcijama bioskopa Zvezda i ovom prilikom se zahvalio rediteljki Mini Đukić, za koju kaže da bi svoj talenat trebalo da prodaje na tržištu, "a ona ga uništava za borbu za jedan nezavisni prostor i to moja supruga i ja činimo 24 godine", zaključuje on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Marko Brecelj o svom mjuziklu, Beogradu na vodi: Sistem bi da nas pretvori u g....

Izvor: Blic, 27.Maj.2015

Poslednjih par dana Beogradom je "krstario" Marko Brecelj, multimedijalni umetnik, kantautor i forntmen nekadašnje rok grupe "Buldožer" koji se u srpskoj prestonici našao kako bi snimio deo svog minimalističkog mjuzikla "Brojanje u jesen"...Brecelj je Tanjugu rekao da je reč o parodiji na literarnu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.