Boris Pasternak - 55 godina od smrti čuvenog pisca

Izvor: Studio B, 30.Maj.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Pasternak - 55 godina od smrti čuvenog pisca

Na današnji dan navršava se 55 godina od smrti poznatog ruskog pesnika, noveliste, romanopisca, prevodioca, pisca romana "Doktor Živago" Borisa Pasternaka.

Rođen 1890. u Moskvi Pasternak je odrastao u visoko kosmopolitskoj atmosferi, gđe su neki od brojnih posetitelja njegovom domu bili kompozitor Sergej Rahmanjinov, pesnik Rajner Marija Rilke, pisac Lav Tolstoj...

NJegov otac, Leonid Pasternak, je bio poznati slikar i profesor na Moskovskoj školi slikanja, skulpture >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i arhitekture, dok je njegova majka, Rosa (Raitza) Kaufman, bila koncertna pijanistkinja.

Godine 1917. napisao je zbirku pesama "My Sister Life" koja mu je donela međunarodno priznanje. Pasternak je oprezno podržavao rusku revoluciju, ali je bio šokiran brutalnošću komunista.

Zbog političkih napada 30-tih godina posvetio se prevođenju klasičnih dela, među kojima je Šekspir i njegova dela "Hamlet", "Magbet", "Kralj Lir", zatim Geteov "Faust", ali i Pol Verlen, Rajner Marija Rilke i drugi.

U romanu "Doktor Živago" koji je napisao 40-50-tih godina Pasternak se oslonio na tradicije romana 19. veka te je izgradio delo na fabuli o sudbini nekoliko porodica, obuhvatajući prostor od zapadnih ruskih granica do Sibira, sa Moskvom u središtu, opisujući dve ruske revolucije te završavajuci epilogom iz vremena Drugog svetskog rata.

U S S S R-u mu je roman nazvan "antisovjetskim", dok je na Zapadu slavljen. Nobelova nagrada za književnost dodeljena mu je 1958.

Sovjetske vlasti su ga proglasile za izdajnika i napadali su ga sve do njegove smrti 1960. Bio je toliko zlostavljan da nije mogao da ode na uručenje Nobelove nagrade, pa je odbio tu čast.

Do kraja života živeo je u siromaštvu, strahu i nesigurnosti. NJegove poslednje pesme su bile posvećene ljubavi, slobodi i pomirenju sa Bogom.

Pesternak je posthumno rehabilitovan 1987. godine, a godinu dana kasnije, posle 30 godina zabrane "Doktor Živago" objavljen je u magazinu "Novy Mir".

Tek 1989. godine njegov sin primio je očevu Nobelobu nagradu u Štokholmu.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Boris Pasternak - 55 godina od smrti čuvenog pesnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2015

Na današnji dan navršava se 55 godina od smrti poznatog ruskog pesnika, noveliste, romanopisca, prevodioca, pisca romana "Doktor Živago" Borisa Pasternaka...Rođen 1890. u Moskvi Pasternak je odrastao u visoko kosmopolitskoj atmosferi, gđe su neki od brojnih posetitelja njegovom domu bili kompozitor...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.