Beleške burnih odnosa

Izvor: SEEcult.org, 04.Sep.2014, 03:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beleške burnih odnosa

Austrijsko-srpski odnosi od 1836. do 1914. godine i početka Prvog svetskog rata tema su izložbe “Beleške burnih odnosa” koja će biti otvorena 8. septembra u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, a rezultat je saradnje austrijske ambasade u Beogradu, Instituta za savremenu istoriju i Muzeja Grada Beograda.

Ko je načinio prve trodimenzionalne fotografije Beča? Gde je štampana prva srpska knjiga? Kako izgleda prva geografska karta Kneževine Srbije? Koja je veza čuvenog srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << slikara Paje Jovanovića i dvorca Šenbrun? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja posetioci će moći da dobiju tokom jednomesečnog trajanja izložbe “Beleške burnih odnosa”, na kojoj će imati mogućnost da se upoznaju sa gusto isprepletanim i bliskim, ali u isto vreme i komplikovanim i složenim odnosom austrijskog i srpskog naroda, ne zanemarujući time političke suprotnosti koje su na kraju dovele do Prvog svetskog rata, saopštio je Austrijski kulturni forum.

U Konaku knjeginje Ljubice biće izložena dokumentarna građa, ali i dela slikara Paje Jovanovića, Stevana Todorovića i Pavla Simića. Biće predstavljene manje poznate činjenice, kao što je podatak da je Anastas Jovanović 1854. godine načinio prve stereoskopske snimke Beča ili da je Paja Jovanović naslikao čak 15 portreta cara Franca Jozefa, od kojih jedan ukrašava odaje dvorca Šenbrun.

Dobar primer isprepletanih odnosa je i bečki slikar srpskog porekla Eugen Ladislav Petrović, čija se većina radova čuva u Muzeju grada Beča.

Među eksponatima je i prva Geografska karta Kneževine Srbije, koju je Anastas Jovanović litografisao, a u Beogradu je 1843. nacrtao Jovan Bugarski, da bi je o svom trošku zajedno izdali u Beču 1845. Takođe, biće izložen print naslovne strane završnog nacrta austrougarskog Ultimatuma sa dopisanom napomenom “poslednja definitivna verzija” od 19. jula 1914, kao i Objava rata Austrougarske Srbiji sa dopisanom napomenom “poslato 28. jula 1914”.

Izložba “Beleške burnih odnosa” idejnim konceptom želi da predstavi svu složenost, mnogostrukost i intenzivnost odnosa Austrije i Srbije, koji se najčešće gledaju samo kroz vizuru početka Prvog svetskog rata 1914. godine, kada su došli do najniže tačke u svojoj istoriji.

Doc. dr Hanes Lajdinger sa Univerziteta u Beču, dr Danilo Šarenac, naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju, i Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda, pokušali su izložbom, kao i njenim pratećim, vrlo iscrpnim katalogom, da prikažu upravo tu dimenziju gusto isprepletanih, bliskih, ali u isto vreme komplikovanih odnosa dva naroda.

Prateći svetske trendove u domenu osiguranja umetničkih dela, organizatori su mislili i na bezbednost eksponata koji su obezbeđeni od svih potencijalnih oštećenja kod UNIQA osiguranja.

Izložba će biti otvorena do 5. oktobra.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.