Balet BC iz Vankuvera otvara 14. Beogradski festival igre: Velika nam je čast što smo deo ovako izvrsnog programa

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balet BC iz Vankuvera otvara 14. Beogradski festival igre: Velika nam je čast što smo deo ovako izvrsnog programa

U Sava centru sutra u 20h počinje 14. Beogradski festival igre (BFI) na kojem će se, do 11. aprila, predstaviti 15 kompanija iz 11 zemalja.

- 14. BFI zvanično će otvoriti zvezda Američkog baletskog teatra iz Njujorka, Đuzepe Pikone, a zatvoriće Mihail Barišnjikov, takođe nekada davno zvezda ove kompanije. Njih dvojica su zvezde koje predstavljaju ram za sve ostale koje će se pojaviti u Beogradu i Novom Sadu - rekla je Aja Jung, direktorka BFI.

Nakon obraćanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pikonea u Sava centru nastupiće Balet Britanske Kolumbije (Balet BC) komadima "Usamljeni eho" Kristal Pajt i "Bil" Šaron Ejal.

Čitav događaj biće prenošen uživo na velikom ekranu na Trgu Republike. Kanadska kompanija dan kasnije će nastupiti u 20h Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu pod pokroviteljstvom Igora Mirojevića, predsednika Pokrajinske vlade.

- Balet BC prvi put nastupa u ovom delu sveta  i velika nam je čast što ćemo mi baš ovoriti 14. izdanje festivala koje odlikuje mudro izabran i izvrstan program sa najrelevantnijim komadima iz celog sveta - rekla je Emili Molnar, umetnička direktorka kanadskog baleta.

"Usamljeni eho" rađen je na muziku Johanesa Bramsa, tačnije njegove dve sonate, "Allegro non troppo" Op. 38 u e-molu i "Adagio affettuoso" Op.99  u F-duru. Jednu je napisao u mladosti a drugu nekih dvadesetak godina kasnije i te raziličte faze života bile su polazna tačka za koreografiju Kristal Pajt. Nju je takođe nadahnula i pesma  "Lines for Winter" Marka Strenda.

- Svoj rad Kirstal često opisuje kao "sedmoro ljudi u jednoj osobi". Sedmoro igrača na sceni predstavlja jednu osobu. Prvi deo je priča o mladosti i odvažnosti, životu koji je tek pred vama, a drugi deo je o kraju života, gubitku i prihvatanju - objasnila je Molnar.

U drugom komadu, "Bil" Šaron Ejal, učestvuje svih 18 igrača Baleta BC. I Šaron se bavila sličnom idejom kao Kristal Pajt: svi igrači su obučeni i predstavljaju različita gledišta na jednu osobu.

Šaron Ejal će na 14. BFI učestvovati i sa svojom trupom L-E-V, za koju je uradila koreografiju "OKP ljubav". Ova Izraelka dobitnica je Nagrade "Jovan Ćirilov" za najbolju koreografiju 13. BFI, za dela "Sara" i "Killer Pig".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Balet Britanske Kolumbije otvorio BFI

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2017, 09:26

Nastupom vankuverske trupe Balet BC u Sava Centru, večeras je počeo 14. Beogradski festival igre i tom prilikom je izvršnom direktoru te kanadske plesne kompanije Branislavu Henselmanu uručeno priznanje "Vip poziva"...Rođenom Beograđaninu, predsedniku Saveta kanadske asocijacije baletskih kompanija,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Balet Britanske Kolumbije večeras otvara Festival igre

Izvor: B92, 24.Mar.2017

Pod sloganom "Velika igra", 14. beogradski festival igre počinje večeras u Sava centru nastupom trupe Baleta Britanske Kolumbije iz Vankuvera, koja će predstaviti koreografije Kanađanke Kristal Pajt i Izraelke Šaron Ejal.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.