Atmosfera indonežanske kreativne scene

Izvor: SEEcult.org, 21.Sep.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atmosfera indonežanske kreativne scene

Indonežanski grafički dizajneri, fotografi i ilustratori biće predstavljeni od 22. do 29. septembra u Parobrodu u Beogradu, na izložbi “Atmosfera” koja je nastala u saradnji umetničke organizacije 80|10 iz Beograda, u partnerstvu sa kreativnim veb portalom Grafis Masa Kini iz Indonezije.

Organizacija 80|10 pozvala je zainteresovane indonežanske vizuelne umetnike da predstave “novu” i mladu kreativnu scenu Indonezije - kako kroz komercijalne, tako i kroz eksperimentalne >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << radove. Većina radova biće predstavljena na izložbi “Atmosfera”, a rezultat su rada na prethodnim projektima, dok ih je nekoliko nastalo specijalno za tu priliku.

Na izložbi učestvuju: Catherine Susilo (digitalna fotografija), Haris Mustafa (grafički dizajn i ilustracija), Ines Aryaniputri (grafički dizajn, tipografija, brending), Oktodia Mardoko (& Haryadhi) - Belantara studio (animacija i dizajn), Onny Renantalice (ilustracija i dizajn) i Rege Indrastudianto (grafički dizajn i ilustracija), koji će biti gost izložbe u Beogradu.

Umetnici su izneli kulturno prepoznatljive narative koji, prema navodima organizatora, predstavljaju kontekstualizaciju indonežanskog kulturnog okvira, ali u isto vreme jasno komuniciraju i sa evropskom i srpskom publikom.

     Atmosphere, Timun-Mas Haris

Cilj izložbe je da se indonežansko područje predstavi iz drugačije perspektive od uobičajene kojom se nama daleke “egzotične” zemlje poput Indonezije, često prikazuju kao “banana republike”, ruralne sredine i/ili džungle, a neretko se povezuju sa ekonomskom i socijalnom nerazvijenošću. U tom smislu, izložba je tematski veoma široka i otkriva sve ono čime se pojedinac/umetnik bavi u ovom trenutku; otuda ona iznosi kulturne, sociološke, verske i/ili ideološke interpretacije, ali i pojedinačne snove koji mogu biti kritičan odraz svakodnevnih situacija.

Kustoskinja izložbe Sara Brkić postavlja pitanje kakva je trenutna atmosfera u Indoneziji danas i da li se bitno razlikuje od one u Evropi? Da li se dizajn može posmatrati kao način komunikacije koji oblikuje stvarnost ili bar predviđa i anticipira novu atmosferu. Izložba (pre)ispituje i sagledava kakav je dijalog umetnika Indonezije sa sopstvenom kulturom i na koji način oni adaptiraju ideje kulturnog nasleđa održavajući svoj kreativni karakter i mogućnosti.

     Timun Mas Haris

Povodom izložbe “Atmosfera”, šef UNESCO katedre za menadžment u kulturi i kulturnu politiku na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, prof. dr Milena Dragićević Šešić preispituje koliko su u globalnom svetu daleko umetničke scene Srbije i Indonezije i da li ih sećanja na period zajedničkih geopolitičkih nada – na period nesvrstavanja i sna o multipolarnom svetu u vreme hladnog rata mogu ponovo vezati?

    Oktodia Mardoko Binekon, animacija

Prof. Dragićević Šešić referiše na knjigu “Geopolitika emocijaDominika Mojsija (Clio, 2012), koji ceo azijski kontinent označava kontinentom nade, kontinentom u kome ne samo dve ekonomske velesile u BRICS arhipelagu (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), već i druge države razapete željom za napretkom i unutrašnjim pitanjima ostvarivanja specifičnih multikulturalnih identiteta, nastoje da kroz sve oblike stvaralaštva, a posebno one koji se danas označavaju kao kreativne industrije, ostvare proboj na svetsko kulturno i ekonomsko tržište. Indonezija među njima zauzima posve specifično i snažno mesto.

Izložbe poput “Atmosfere”, kako navodi prof. Dragićević Šešić, upravo otvaraju prostore za nova, širokogrudija razmišljanja, za otkrivanje sveta onakvog kakav je on zaista, van dominirajuće slike koju pružaju globalni mediji o njegovoj homogenosti u slikama popularne kulture. Kroz ovakve izložbe mi ga vidimo onakvog kakav istinski jeste, sa brojnim pitanjima koja dolaze sa rubova, a koja se usmeravaju ka centru – In from the margins! (na šta upućuje seminalna knjiga Saveta Evrope iz 1996).

    Catherine Susilo Papillon

Prof. Dragićević Šešić smatra da će izložba “Atmosfera” ne samo otvoriti nove vidokruge, već će pružiti i nove perspektive saradnje indonežanskih i srpskih umetnika, a preko njih i saradnje umetnika Jugoistične Evrope sa umetnicima Jugoistočne Azije, i da će tako zajedno ostvarivati nove, nehegemonističke mreže saradnje.

Izložba je podržana od Ambasade Indonezije u Beogradu i ambasadora Samuela Samsona, kao i Ustanove kulture Parobrod.

Medijski partner je GMK (Grafis Masa Kini) iz Indonezije a prijatelj izložbe - NUSANTARA, društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.