Artget: Slike kojima (se) pamtimo

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artget: Slike kojima (se) pamtimo

Izložba "Slike kojima (se) pamtimo", nastala kao plod saradnje umetnice Maje Medić i istoričarke umetnosti Milene Jokanović, biće otvorena 11. februara u galeriji "Artget", najavio je Kulturni centar Beograda.

Izložbu će otvoriti prof. dr Dragan Bulatović iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Maja Medić i Milena Jokanović susrele su se na zajedničkom polju istraživanja sopstvene prošlosti odnosno nasleđa koje pronalaze u starim porodičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fotografskim albumima.

Centralno pitanje oko kojeg se obe kreću, jedna kroz umetnički izraz, a druga sa teorijskog aspekta, jeste pitanje identiteta - identiteta svojih baka čije fotografije i dokumenta nalaze u porodičnoj baštini, identiteta grada Beograda u kojem odrastaju kako njihove bake tako i one same, te najzad, pitanje sopstvenih identiteta koji se konstantno prepliću i razotkrivaju upravo u različitim slojevima, svojevrsnim slikama prošlosti.

Pojam slike, iako se na ovoj izložbi najviše vezuje za bukvalne slike prošlosti, odnosno stare fotografije, autorke shvataju mnogo šire, misleći na najrazličitije nosioce sećanja i uspomena koji aktiviraju memoriju svakog pojedinca i bude niz različitih asocijacija na minula vremena. Izložba u galeriji "Artget" biće otvorena do 5. marta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Maja Medić & Milena Jokanović: Slike kojima (se) pamtimo

Izvor: Arte, 09.Feb.2016

Izložba "Slike kojima (se) pamtimo“ nastala je kao plod saradnje između umetnice Maje Medić i istoričarke umetnosti Milene Jokanović. Izložbu otvara prof. dr Dragan Bulatović, iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Galerija Artget, Trg republike 5/I. Četv.... 

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.