Aristofanove Ptice sletele u Čortanovce

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aristofanove "Ptice" sletele u Čortanovce

Premijera plesne predstave "Ptice" u postavci Edvarda Kluga, praćena aplauzom i pohvalama publike, izvedena je u petak uveče na otvorenoj sceni Vile Stanković (Čortanovci) u okviru festivala Novi Tvrđava teatar.

Oslonivši se na poznato Aristofanovo delo slovenački koreograf Edvard Klug je jezikom igre, tela, pokreta, plesa, muzike dao uzbudljivo svojevrsno tumačenje eskapizma, odnosno potrebe današnjeg čoveka da se skloni od tegobne realnosti, kao i fenomena ideje utopije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz sadašnje perspektive.

Igrači Bitef dens kompanije, predvođeni izvrsnim Milošem Isailovićem, impresivnim plesom dočarali su savremeno viđenje starogrčkog komada koji se u istoriji književnosti često navodi kao jedan od prvih primera utopije a u čijem središtu je čovek (po Aristofanu Atinjanin Pisteter) koji je ubeđivao ptice da na nebu sagrade grad i tako steknu mogućnost da nadgledaju i kontrolišu komunikaciju između bogova i ljudi.

Izvođački ansambl čine: Ana Ignjatović Zagorac, Nataša Gvozdenović, Dejan Kolarov, Ivana Savić, Nikola Tomašević, Jovana Zelenović, Vladimir Čubrilo, Luka Mihovilović i Tamara Pjev. Scenograf je Marko Japelj, kostimograf Dejana Vučićević, a muzička obuhvata kompilaciju dela različitih autora.

Predstava je rađena u kooprodukciji Novog Tvrđava teatra i Bitef teatra, a beogradska premijera je najavljena za 9. oktobar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.