Arheolozi našli Grad majmunskog Boga

Izvor: Beta, 04.Mar.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi našli Grad majmunskog Boga

TEGUSIGALPA, 4. marta 2015. (Beta) - Arheolozi su u džungli Hondurasa, kako tvrde, pronašli civilizaciju koja je nestala pre više od hiljadu godina, a njeni ostaci su nedirnuti, zarasli u gusto rastinje, prenosi danas londonski Independent (The Independent).

Ostaci mitskog Belog grada, za kojim su tragali istraživači od Ernana Kortesa (16. vek), do današnjih arheoloških ekspedicija, do sada je bio poznat i po pomalo "uvrnutom" imenu - Grad majmunskog Boga.

Grad, skriven >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u najudaljenijem delu honduraške džungle, još 20-ih godina prošlog veka navodno je iz vazduha spazio američki avijaticar i istraživač Čarls Lindberg. Mnogi su potom pokušavali da dodju do tog mesta, ali niko nije pružio neoborive dokaze njegovog postojanja, pa su ga neki arheolozi proglasili pukom avanturističkom maštarijom.

Sada su, medjutim, arheolozi iz honduraško-američke ekspedicije objavili da su otkrili ostatke Belog grada u regionu Moskitija, koji se proteže na oko 30.000 kvadratnih kilometara prašume u istočnom Hondurasu, i dostupan je u najvećoj meri samo iz vazduha.

Arheolozi su pronašli kamene skulpture čoveka-jaguara i još 52 predmeta, koji su ležali netaknuti od kako je grad napušten pre oko 1.000 godina.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.