Arheolozi iz Srbije i Australije počinju iskopavanje u Glacu: Traži se palata cara Maksimijana

Izvor: Blic, 27.Jun.2017, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi iz Srbije i Australije počinju iskopavanje u Glacu: Traži se palata cara Maksimijana

Arheološki institut u Beogradu i Sidnejski univerzitet počinju iskopavanja na palati iz kasnog antičkog perioda u Glacu, u okolini Sremske Mitrovice.

Za iskopavanja ove godine izdvojeno je tri miliona dinara, a ministarstvo kulture finansiralo je projekat sa više od milion dinara, dok su veći deo novca obezbedili partneri iz Australije.

Fini kaže da je zajednički projekat značajan korak u razvoju bilateralne saradnje, te da se unapred raduje velikim rezultatuima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Šef arheološkog tima biće prof. Ričard Majls sa Sidnejskog univerziteta koji kaže da se došlo do saznanja da je na arheološkom nalazištu Glac rimski imperator Maksimijan podigao platu za svoje roditelje.

- Radujemo se saradnji na iskopavanju i očekujemo dobre rezultate - rekao je Majls. On je dodao da ovo nije kratkoročni projekat, da će trajati pet do deset godina.

Arheolog Stefan Pop Lazić kaže da je lokalitet Glac ugrožen što od strane divljih kopača, a deo su obradive površine, te da očekuje da već za nedelju, dve imaju prve rezultate sa iskopavanja.

Projekat "Glac" podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju, kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će se obučavati srpski, australijski i drugi inostrani studenti.

Planirano je i otvaranje arheološkog parka sa ciljem da se najsavremenijim metodama predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine i podrži turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Na prostoru današnje Srbije rodjeno je 17 imskih careva, a deset u okolini Sremske Mitrovice. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.