Arheološko otkriće u vezi sa jevrejskom pobunom u 2. veku

Izvor: Beta, 21.Okt.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheološko otkriće u vezi sa jevrejskom pobunom u 2. veku

JERUSALIM, 21. oktobra 2014. (Beta-AP) - Izraelski arheolozi kažu da su ispred starog grada u Jerusalimu otkrili kamen s ugraviranim natpisom na latinskom jeziku koji bi mogao da odgonetne okolnosti izbijanja propale jevrejske bune od pre oko 2.000 godina.

Nadležni za arheologiju predočili su u utorak izraelskoj javnosti da je pronadjen veliki kamen sa imenom rimskog cara Hadrijana i godinom njegove posete Jerusalimu, što se desilo samo par godina pre ustanka Jevreja.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << rečima arheologa, natpis bi zajedno sa ranijim nalazima mogao da rasvetli razlog za izbijanje neuspele pobune Bar Kočba u drugom veku nove ere.

Ustanak je bio usmeren protiv Rimljana i doveo je do proterivanja Jevreja.

Njegov uzrok je osporavan - nejasno je da li su Jevreji bili isprovocirani surovim postupcima Rimljana, i da li je do ustanka došlo bez upliva sa strane.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

U Izraelu pronađen redak rimski natpis

Izvor: Blic, 21.Okt.2014

Izraelski arheolozi predstavili su danas javnosti kamen sa natpisom na latinskom jeziku u kojem se spominje rimski imperator Hadrijan, a za koji istraživači veruju da može da rasvetli okolnosti koje su dovele do izbijanja jevrejske pobune protiv drevnog carstva...Kamen, veličine metar sa metar i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.