Aniti Mančić Žanka Stokić

Izvor: SEEcult.org, 04.Mar.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aniti Mančić Žanka Stokić

Dramska umetnica Anita Mančić dobitnica je nagrade "Žanka Stokić" koja se dodeljuje ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza.

Odluku o dobitnici jednoglasno je doneo 4. marta žiri čija je počasna predsednica Mira Stupica, a članovi su glavni urednik i generalni direktor "Novosti" Ratko Dmitrović, vd. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, prošlogodišnja dobitnica Mira >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Banjac i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavlјević.

To glumačko priznanje, koje su 2003. godine ustanovili Narodno pozorište u Beogradu, kompanija "Novosti" i Grad Požarevac, sastoji se od plakete Narodnog pozorišta (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar Grada Požarevca, rad akademskog vajara Milivoja Bogosavlјevića) i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".

Dosadašnje dobitnice nagrade "Žanka Stokić" su:  Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Seka Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljilјana Blagojević, Ljilјana Stjepanović i Mira Banjac.

Nagrada će svečano biti uručena Aniti Mančić 15. marta u podne na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Glumica Žanka Stokić (1887-1947), osuđena 1945. godine na osmogodišnju kaznu gubitka nacionalne časti zbog navodne saradnje sa okupatorom i domaćim izdajnicima, rehabilitovana je 2009. godine odlukom Okružnog suda u Beogradu.

Okružni sud konstatovao je da je Žanka Stokić na početku Drugog svetskog rata bila članica Narodnog pozorišta u Beogradu i da nije bila politički aktivna, te da je osuđena iz političkih i ideoloških razloga, preneli su beogradski mediji.

Žanka Stokić osuđena je zbog učešća u “Veseljacima” i “Centrali za humor”, kao i u emisiji “Šareno popodne” Radio Beograda, uz ocenu da je time kulturno i umetnički sarađivala sa okupatorom i domaćim izdajnicima.

Prema navodima suda, Žanka Stokić je tokom sudskog postupka svedočila je da je dobrovoljno stupila u "Veseljake" i "Centralu za humor" jer joj bio potreban novac za lečenje, dok je za na radiju radila pod prinudom glavnog nemačkog radio-aranžera.

Žanka Stokić, čije je pravo ime Živana Stokić (Rabrovo 1887 - Bograd 1947. godine) najpoznatija je bila po ulozi Živke u “Gospođi ministarkiBranislava Nušića, koji joj je i posvetio taj lik.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Anita Mančić dobitnica nagrade Žanka Stokić

Izvor: Svet, 05.Mar.2015, 10:23

Dramska umetnica Anita Mančić dobitnica je nagrade “Žanka Stokić” koju dodeljuje Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac.. Odluku, na sednici održanoj 4. marta, jednoglasno je doneo žiri čija je počasna predsednica Mira Stupica, a članovi su glavni urednik...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.