Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanac Pol Biti dobitnik Bukerove nagrade za književnost

Roman "The Sellout" Pola Bitija (Paul Beatty), oštra satira rase i klase u SAD, ovogodišnji je dobitnik Bukerove nagrade, ujedno i prvi laureat iz SAD.

Članovi žirija su saopštili sinoć u Londonu da je Bitijeva provokativna knjiga satira u istom rangu sa klasicima, i da je aktuelna kao i večernje vesti.

Istoričarka Amanda Forman, predsednica žirija, rekla je da knjiga ulazi "u srce savremenog američkog društva i to sa potpuno divljim humorom, tonim kakav nisam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << videla još od (Džonatana) Svifta ili (Marka) Tvena".

Radnja romana odigrava se u zapuštenom predgrađu Los Anđelesa nazvanom Dikens gde su među stanovnicima poslednji peživeli iz grupe Litl Raskals i pripovedač knjige Bonbon, Afro-amerikac kome se sudi na Vrhovnom sudu SAD zbog pokušaja da ponovo uvede ropstvo i rasnu segregaciju.

Pol Biti (54) se bavi temama od kojih mnogi autori zaziru kao što su rasni stereotipi, uvredljiv govor i policijsko nasilje, naveo je žiri.

Formanova je rekla da nagrađena knjiga, koja pop kulturu, filozofiju i politiku meša sa humorom i besom, ima nameru da raskrinka svaki društveni tabu.

Na maratonskom četvorosatnom sastanku pobednik je biran između šest finalista, koji su izabrani od 155 predloženih dela. Odluka da se Bitiju dodeli nagrada bila jednoglasna.

Novčanu nagradu od 50.000 funti (61.000 dolara) Bitiju je uručila supruga princa Čarlsa Kamila, vojvotkinja od Kornvola.

Bukerova nagrada (zvanično Nagrada Men Buker, ranije Nagrada Buker-Makonel) osnovana je 1969. i prvobitno je bila otvorena samo za pisce iz Britanije, Irske i Komonvelta, a od 2014. proširena je na sve autore koji pišu na engleskom jeziku.

Od 2005. uspostavljena je i Međunarodna Bukerova nagrada za sve pisce sveta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.