AUTOMEHANIČAR UMETNIČKE DUŠE On je pravi majstor Života i živeo je na Pašinom brdu

Izvor: Blic, 29.Maj.2016, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUTOMEHANIČAR UMETNIČKE DUŠE On je pravi majstor Života i živeo je na Pašinom brdu

Jedan običan čovek, automehaničar Dragiša Krunić, zapravo je u sebi nosio bogatstvo umetničke duše, a izložba u galeriji Doma Vojske u Beogradu govori upravo tome.

Krunić (1929 - 2004) je javnosti najpoznatiji kao koscenarista popularne TV serije "Priče iz radionice", sa Zoranom Radmilovićem u glavnoj ulozi. Serija i glavni lik majstor Živote su nastali na osnovu Dragišinih brojnih dogodovština sa mušterijama i radnicima.

Anita Panić, autor izložbe "Majstor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za automobile i ljudske duše", kroz plakate, fotografije i originalne slike poznatih srpskih slikara rekonstruiše život i vreme Dragiše Krunića, autentične osobe koja je svojim šarmom i harizmom urbanog junaka obeležila jedno vreme.

Dragiša Krunić pedesetih godina na Pašinom brdu otvara privatnu automehaničarsku radnju, a od 1968, nakon godina opravljanja "fića" i "škoda", odlučuje da počne isključivo da "leči bolesne pežoe". Njegova radionica je, ubrzo po otvaranju, postala prava mala umetnička kolonija, u koju su koliko zbog opravke automobila, toliko i zbog samog Dragiše, dolazila poznata umetnička imena ondašnjeg Beograda.

- Među redovnim mušterijama bili su Milić od Mačve, Mića Popović, Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Zdravko Šotra i mnogi drugi. Tamo se pevalo, slikalo, filozofiralo i glumilo, a opravka automobila služila je tek kao usputni povod da se onde navrati i dugo ostane - kaže Anita Panić.

Ljubivoje Ršumović svedoči kako je Dragiša počeo da objavljuje prve pesme.

- Jedan dan, u njegovoj radionici, kaže meni Dragiša: "Te tvoje pesme, Ršume, ja mogu 20 takvih pesama da napišem za dan." Iznenađen, predložim mu da se opkladimo u ručak za tu njegovu tvrdnju. Sutradan odem ja u kafanu da se nađem sa njim da bih dobio taj ručak, a on pred mene poturi pesme. Ja ih pročitam, i kao već iskusan pesnik, nisam imao ništa u tim pesmama da ispravim, toliko su bile dobre. I tako izgubim opkladu. Predložio sam mu da odnesem jednu pesmu u "Borbu" da je objave, i on se sa tim složio. I tako je Dragiša počeo da piše i objavljuje pesme - priča Ršumović.

Za svog života, Dragiša Krunić je objavio tri zbirke pesama: "Između hleba i neba" (1975), za koju je predgovor napisao čuveni pesnik Dušan Matić, "Moje mušterije“ (1982) i "Zatočenik noći" (2000). Objavljivao je u "Ježu" i mnogim drugim listovima i časopisima, dobitnik je Ježove nagrade za satiričnu poeziju.

Pored slika koje je Dragiša dobio na poklon od svojih prijatelja slikara, u galeriji Doma vojske izloženi su i predmeti od drveta koje je sam Dragiša ručno napravio i ukrasio duborezom.

- Celokupan nameštaj na postavci je delo Dragišinih ruku. On se bavio duborezom poslednjih petnaestak godina života i radionicu je lično oplemenio u drvetu - kaže za "Blic" sin Dragiše Krunića, Slavko, slikar po profesiji.

Početkom devedesetih godina, Dragiša se definitivno posvetio umetnosti. Zatvara svoju čuvenu automehaničarsku radionicu i pretvara je u galeriju...

Izložba "Majstor za automobile i ljudske duše" u galeriji Doma vojske Srbije, biće otvorena do 4. juna.

Kako su nastale "Priče iz radionice"

Reditelj Zdravko Šotra sa Dragišom je pisao scenario za popularnu TV seriju "Priče iz radionice". Većina likova zasnovana je na stvarnim ljudima i događajima.

- Dragiša je bio obdaren dragocenom sposobnošću zapažanja. Radeći dugo u radionici, imao je priliku da uoči razne karaktere i pojave među ljudima. Već je imao u glavi konture likova i mnoga događanja za seriju. Moja uloga bila je da svojim iskustvom pomognem da se sve to dramaturški uobliči i artikuliše. Najpre smo seli kod "Večitog mladoženje" na Crvenom krstu, i uz pršut i pola litre crnog vina smislili sinopsis serije. Sutradan, kada sam ga posetio u radionici, vidim Dragišu kako sedi na niskoj sećiji u omanjem predvorju svoje kuće, a na stočiću pred njim pisaća mašina. Tako smo počeli da smišljamo prve replike, koje bih ja malo uobličio, a on ih sa dva prsta ukucavao na mašini. Bilo je i smešnih situacija, u tom periodu kada je Dragiša prilično zapostavio popravku automobila i posvetio se pisanju. Dođe tako neka mušterija i pita ga ima li gurtne, a Dragiša odgovara: "Kakve, bre, gurtne, vidiš da sa Šotrom pišem seriju!" - priča Šotra.

Podela uloga

- Znali smo unapred da će majstora Životu u "Pričama iz radionice" igrati Zoran Radmilović, njegovu ženu Savetu Mira Banjac, Gvozdenku Milena Dravić, Puftu Bata Živojinović, Kroku Mića Tomić, a Stevo Žigon čoveka manijakalno zabrinutog za svoj auto. Zoran je u ovoj ulozi plivao kao riba u vodi - kaže Zdravko Šotra.

Aplauz u pulskoj Areni

- Poveo sam Dragišu i na filmski festival u Pulu, kao koscenaristu filma "Šesta brzina", gde se on poklonio pred publikom, kada mu je aplaudiralo deset hiljada ljudi. Od vremena Hadrijana, pa naovamo, nijednom automehaničaru nije odata takva počast u Pulskoj areni - prisetio se Šotra ovih nezaboravnih trenutaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.