71. Mostra

Izvor: SEEcult.org, 27.Avg.2014, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

71. Mostra

Venecijanski filmski festival predstavlja od 27. avgusta do 6. septembra 55 filmova, od kojih je 20 svetskih premijera u glavnom takmičarskom programu, a počinje američkim filmom “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” Alehandra Inaritua (Alejandro Gonzales Inarritu) iz Meksika, s Majklom Kitonom (Michael Keaton) u glavnoj ulozi.

Među rediteljima filmova u trci za Zlatnog lava su i Fatih Akin, Roj Anderson (Roy Andersson), Dejvid Gordon Grin (David >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Gordon Green), Andrej Končalovski (Andrei Konchalovsky) i Džošua Openhajmer (Joshua Oppenheimer).

Inarituov film, odabran za otvaranje, crna je komedija o glumcu poznatom po ulozi superheroja koji se trudi da savlada jednu brodvejsku predstavu. U danima uoči premijere, bori se i sa svojim egom dok pokušava da vrati svoju porodicu, karijeru, pa i samog sebe.

I ove godine na Mostri snažno je prisutna američka kinematografija, uglavnom nezavisne produkcije, pa su u trci za Zlatnog lava filmovi “99 Homes” (Ramin Bahrani), “Manglehorn” (David Gordon Green) i “Good Kill” (Andrew Niccol), a publika će videti i filmove Pitera Bogdanoviča (Peter Bogdanovich), Lize Colodenko (Lisa Cholodenko), Džoa Dantea (Joe), Džejmsa Franka (James Franco), Berija Levinsona (Barry), Majkla Almerejde (Michael Almereyda)…

Nagrađivani turski reditelj Fatih Akin učestvuje filmom “The Cut”, koprodukcijom Nemačke, Francuske, Italije, Rusije, Kanade, Poljske i Turske, a švedski reditelj Roj Anderson velikom evropskom koprodukcijom “A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” (Švedska, Nemačka, Norveška, Francuska).

Iz Turske u trci za nagrade učestvuje i film “Sivas” (Kaan Mujdeci), a Francuska ima čak četiri filma - “La rancon de la gloire” (Xavier Beauvois), “Le fernier coup de marteau” (Alix Delaporte), “Three Hearts” (Benoit Jacquot) i “Loin des Hommes” (David Oelhoffen), uz koprodukciju sa Italijom - “Anime NereFrančeska Muncija (Francesco Munzi) i sa Belgijom i Italijom - “PasoliniAbela Ferare (Ferrare) o slavnom Pjeru Pazoliniju. Italija učestvuje i filmom “Il Giovane Favoloso” Marija Martonea.

U trci za Zlatnog lava su i iranski film “Tales” (Rakhshan Bani E’temad), ruski “The Postman’s White Nights” Končalovskog, japanski “Nobi” (Shinya Tsukamoto) i kineski “Red Amnesia” (Wang Xiaoshuai), kao i Openhajmerov film “The Look of Silence”, koprodukcija Danske, Finske, Indonezije, Norveške i Velike Britanije.

Žirijem glavnog takmičarskog programa 71. Mostre predsedava nagrađivani francuski kompozitor Aleksandar Depla (Alexandre Desplat), što je prvi put da neki autor filmske muzike bude na toj funkciji.

Depla je šest puta nominovan za Oskara (Kraljica, Kraljev govor, Argo, Filomena…), a dobitnik je Zlatnog globusa, tri Cezara, dve Evropske filmske nagrade, Srebrnog medveda, nagrade Bafta, Gremija… Sarađivao je sa rediteljima kao što su Stiven Frirs, Roman Polanski, Terens Malik, Tom Hoper, Žak Odijar, Ketrin Bigelou, Ang Li, Vens Anderson, Mateo Garone

I takmičarski program “Horizonti” obećava raznovrsnost tema i žanrova, a među učesnicima je i hrvatski reditelj Ognjen Sviličić koji će predstaviti film “Takva su pravila” – koprodukciju Hrvatske, Francuske, Srbije i Makedonije.

U središtu Sviličićevog filma je jedan običan zagrebački bračni par koji teško spaja kraj s krajem, a suočava se sa novim izazovima kada njihovog 18-godišnjeg sina bez ikakvog razloga pretuče grupa mladića.

Glavne uloge tumače Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović i Hrvoje Vladisavljević.

Program “Horizonti”, koji nudi ukupno 17 naslova, počeće filmom “The President” iranskog reditelja Mohsena Makmalbafa sa Milom Jovović i Edom Harisom u glavnim ulogama.

Van konkurencije na 71. Mostri biće prikazan, između ostalog, omnibus “Words with Gods” koji potpisuje devetoro nagrađivanih reditelja, među kojima je i Emir Kusturica (Guillermo Arriaga, Amos Gitai, Mira Nair, Warwick Thornton, Hector Babenco, Bahman Ghobadi, Hideo Nakata, Alex de la Iglesia).

Van trke za nagrade najavljen je i novi film Ulriha Zajdla (Ulrich Seidl) “In the Basement”, kao i drugi deo rediteljske verzije kontroverzne “NimfomankeLarsa fon Trira (Von Trier).

Za zatvaranje 71. Mostre odabran je film “The Golden Era” hongkonške rediteljke i glumice Ane Hui (Ann Hui) o radikalnoj kineskoj književnici Siao Hong (Xiao) sa početka 20. veka.

U okviru selekcije 29. Međunarodne nedelje filmske kritike - nezavisnog takmičarskog programa u okviru 71. Filmskog festivala u Veneciji, biće prikazan debitantski film “Ničije dete” scenariste i reditelja Vuka Ršumovića iz Srbije, zasnovan na istinitoj priči o usamljenosti i nevinosti napuštenog dečaka.

U produkciji kuće Art&Popcorn iz Beograda, film “Ničije dete”, baziran je na fascinantnoj priči o divljem dečaku koga su sredinom 80-ih godina 20. veka pronašli lovci među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd da se socijalizuje. Suprotno predviđanjima, dečak je počeo ubrzano da se razvija...

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić i Isidora Janković, te glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić

Za 29. Nedelju kritike na Mostri odabrano je još šest prvih filmova mladih reditelja iz Kine, Italije, Vijetnama, Francuske, Palestine i Nemačke.

Filmovi su u konkurenciji za nagradu za najboljeg debitanta (Lav budućnosti – Luiđi de Laurentis), koja je vredna 100.000 dolara, te nagradu publike, vrednu 5.000 evra. Takođe, Federacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) dodeliće dve nagrade - za najbolji film i za najbolji scenario i fotografiju ili glumca/glumicu.

Prošle godine, na jubilarnoj, 70. Mostri, Zlatnog lava osvojio je italijanski dokumentarni film “Sacro GRAĐanfranka Rosija (Gianfranco) o životu duž autoputa koji pravi prsten oko Rima. Venecijanski filmski festival prvi put je uvrstio u takmičarski program dokumentarni film.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje 71. venecijanska Mostra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Avg.2014

Film meksičkog filmskog redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua "Birdman crna komedija s Michaelom Keatonom koji igra sredovječnog glumca suočenog s krizom identiteta, otvorit će danas 71. venecijansku Mostru, jedan od najstarijih i najuglednijih filmskih festivala u svijetu...U službenom programu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Večeras počinje Mostra: 20 filmova u trci za Zlatnog lava

Izvor: Blic, 27.Avg.2014

Meksički reditelj Alehandro Gonsales Injaritu otvoriće večeras 71. Venecijanski filmski festival crnom komedijom „Čovek-ptica” (Birdman) sa Majklom Kitonom u glavnoj ulozi...To je priča o otpisanom glumcu koji je u srećnija vremena tumačio superheroja, a sada postavlja komad na Brodveju ne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.