5. Art market u Budimpešti

Izvor: SEEcult.org, 10.Okt.2015, 02:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5. Art market u Budimpešti

Međunarodni sajam umetnosti u Budimpešti predstavlja od 8. do 11. oktobra gotovo sto izlagača iz oko 25 zemalja, a ove godine poseban fokus je na umetnosti iz zemalja Zapadnog Balkana.

U okviru programa “Guest Balkan”, iz regiona bivše Jugoslavije učestvuju Centar za savremenu fotografiju Photon, koji deluje u Ljubljani i Beču, kao i Masa institut (Made in China project) iz Ljubljane, zatim Muzej avangarde - Kolekcija Marinko Sudac iz Zagreba i Apoteka iz Vodnjana, Duplex >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << 100m2 iz Sarajeva, Institut za savremenu umetnost iz Podgorice, Press to Exit iz Skoplja, Stacion – centar za savremenu umetnost iz Prištine, te umetnički prostor U10 iz Beograda.

Među balkanskim učesnicima petog Art marketa u Budimpešti su i Zeta centar i Galerija on the move iz Tirane.

Među najmlađim izlagačima iz regiona je Apoteka, otvorena 2013. godine u Vodnjanu, koja već drugi put učestvuje na budimpeštanskom Art marketu, a predstavlja se radovima Igora Eškinje, Matije Debeljuha, Tine Gverović i Marka Tadića.

Kolekcija Marinko Sudac ima za vreme Art marketa i posebnu izložbu u galeriji a38 na kojoj predstavlja radikalne prakse iz bivše Jugoslavije u periodu od 60-ih do 80-ih. Na toj gostujućoj izložbi učestvuju Eugen Feller, Ivo Gattin, Josip Vaništa i Marijan Jevšovar iz Grupe Gorgona, Vladimir Petek, Naško Križnar, Marijan Ciglić, Tomaž Šalamun iz grupe OHO, Slavko Matković i Balint Szombathy iz grupe BOSCH+BOSCH, Radomir Damnjanović Damnjan, Era Milivojević, Željko Jerman, Sven Stilinović, Boris Demur i Vlado Martek iz Grupa šestorice autora, te Tomislav Gotovac i Željko Kipke.

Kustoskinja je Ivana Janković iz Muzeja savremene umetnosti u Zagrebu.

U10 predstavlja grupu umetnika (Marija Sević, Lidija Delić, Isidora Krstić, Nina Ivanović, Iva Kuzmanović, Nemanja Nikolić and Sava Knećević).

Najveći broj učesnika Art marketa je iz Mađarske, ali ih ima i iz Poljske, Švajcarske, Litvanije, Nemačke, Rumunije, Austrije, Italije, Letonije, Turske, Estonije, Luksemburga, pa čak i iz SAD i Japana.

Osim fokusa na Balkan, posebne tematske selekcije posvećene su i berlinskim galerijama, kao i baltičkim zemljama.

Budimpeštanski Art market ćeli da definiše novi kulturni region “Mlada Evropa” koji karakterišu kombinovani uticaji bivših komunističkih zemalja, koje se proteću od Baltika do Balkana, kao i Turske i Izraela, zemalja Centralne Azije i Istoka, te nova progresivna generacija umetnika sa Zapada.

Pokrenut 2011. godine, Art market Budimpešta je jedan od vodećih sajmova savremene umetnosti u Istočnoj Evropi, a u jubilarnom, petom izdanju predstavlja radove više od 500 umetnika.

Posebni programi petog Art marketa posvećenu su savremenoj fotografiji (Art Photo Budapest) i skulpturi.

Prateći program obuhvata promocije knjiga,  performanse, filmske projekcije i panel diskusije.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.