48 SATI ZA 3 DRAMSKA TEKSTA Nesvakidašnje takmičenje pisaca u Novom Sadu

Izvor: Blic, 20.Jan.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

48 SATI ZA 3 DRAMSKA TEKSTA Nesvakidašnje takmičenje pisaca u Novom Sadu

Šesnaesto Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca biće održano 21. januara u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz.

U ulozi pisaca ove godine biće Boris Kučov, Judit Ferenc i Tamaš Varga a predstave će režirati Olivera Đorđević, Zoltan Puškaš i Kinga Mezei. Tri glumačke ekipe činiće glumci Novosadskog pozorišta, njihove kolege studenti AU u Novom Sadu i glumci NP Subotica. Karta za Dramsko takmičenje je 100 dinara.

Poenta ovog nesvakidašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozorišnog događaja, čija je ideja da se podrži i podstakne razvoj mađarske dramske literature, jeste da se za manje od 48 sati napišu tri dramska teksta koje potom izrežiraju tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe. Ovo je događaj u kojem do izražaja dolaze brzina, kreativnost, maštovitost, brzomisleće glumačko biće.

Pisci su se okupili 20. januara, ujutro u 9 sati, kada je Judit Ferenc iz šešira izvukla naslov "Potraga za karijerom u ledenoj šumi" (što je bio jedan od naslova iseckanih iz dnevne štampe). Pisci su se potom povukli da tokom dana - do 17 sati - napišu tri drame.

Drame se u međuvremenu prevode i štampaju a od 19 sati (20. januara) okupljaju se glumci kada se iz šešira izvači ko će biti u kojoj glumačkoj ekipi, koji će raditelj sa kojom ekipom raditi kao i prostor u kojem će se pripremati predstave. Nakon toga, glumci preko noći uče tekst a reditelji osmišljavaju koncepciju predstave.

Sutradan ujutro počinje veliki posao jer do 19 sati treba napraviti tri predstave, koje se izvode pred publikom, jedna za drugom u nizu.

Predstave ocenjuje žiri u čijem su sastavu ove godine: glumac Aron Balaž, pozorišni kritičar Igor Burić i rediteljka Margareta Taboroši. Biraju najboljeg pisca, najbolju predstavu, najboljeg glavnog glumca i najboljeg u sporednoj ulozi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.