46. BEMUS u znaku jubileja

Izvor: SEEcult.org, 20.Okt.2014, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

46. BEMUS u znaku jubileja

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), čiji je opstanak dovođen u pitanje nakon propasti Jugokoncerta, biće održan 46. put od 20. oktobra do 1. novembra, kao prva manifestacija koju organizuje nova ustanova CEBEF (Centar beogradskih festivala), a proteći će u znaku jubileja - stogodišnjice Prvog svetskog rata i smrti Stevana Mokranjca, te 30-godišnjice smrti Vasilija Mokranjca i Marka Tajčevića.

Organizatori su najavili 17. oktobra na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << za novinare kvalitetan program, ističući da teže “apsolutnom umetničkom vrhuncu”.

Među zvezdama 46. BEMUS-a najavljeni su akademski državni hor Glinka iz Sankt Peterburga, kao i violončelista Aleksandar Rudin, uz Simfonijski orkestar RTS-a pod vođstvom Bojana Suđića.

Umetnički direktor 46. BEMUS-a Svetislav Božić rekao je da je reč o “vrhunskom umetničkom sadržaju” i naglasio da i svaka sledeća sezona mora da bude kvalitetna, bez obzira na minuli rad od 46 godina.

“Prioritet BEMUS-a su apsolutni muzički vrhovi”, rekao je Božić.

Povodom ekonomske krize, Božić je rekao da se BEMUS uzda pre svega u snagu pojedinca i entuzijazam, a ne u bolja vremena.

“Gosti su došli bez ijedne reči, plaćeni su toliko da je to jedna neuvredljiva simbolična suma”, rekao je Božić.

Povodom ponovnog izostanka Beogradske filharmonije u programu BEMUS-a, Božić je rekao da se za sada ne računa na BGF, jer nema mogućnost ida je na to privoli.

"Otvoreni smo za saradnju", dodao je.

Dirigent Bojan Suđić, koji je angažovan na 23 od 46 izdanja BEMUS-a, rekao je da upravo zato ima “ogromnu odgovornost i ogromnu čast”, a izrazio je zadovoljstvo što taj festival, “uz sva iskušenja itekako živi, kao potreba u našem narodu i kulturi”.

“BEMUS se predstvlja na način na koji smo ponosni”, rekao je Suđić i ocenio da se nijedan muzički centar “ne bi postideo ovakvog programa”.

Najstariji festival umetničke muzike u Srbiji nudi u 46. izdanju sedam muzičkih događaja, a dela na programu koncerata kreću se od 17. veka do danas.

Festival počinje 20. oktobra u Sava centru nastupom hora Glinka, koji će izvesti mešoviti svetovno-duhovni program, pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka.

Za 21. oktobar najavljen je koncet iznenadjenja, a publika će čuti 22. oktobra u Skupštini grada dela Stevana Stojanovića Mokranjca koje će izvesti profesori, saradnici i studenti Fakulteta muzičke umetnosti. Za 30. oktobar na Kolarcu najavljen je Mešoviti hor RTS, koji će izvoditi odabrane kompozicije Tajčevića i Mokranjca.

U Kolarčevoj zadužbini 25. oktobra biće održan solo nastup Rudina, vodeće figure ruske škole muzičke interpretacije, koji će izvesti šest svita za solo violončelo J. S. Baha.

Rudin će nastupiti i 26. oktobra, ovaj put sa moskovskim kamernim ansamblom Musica Viva, čiji je umetnički vođa više od dve decenije. Izvešće dela Hajdna, Stravinskog, Bokerinija, Vebera i Čajkovskog, a kao solista će nastupiti klarinetista Darko Brlek.

Simfonijski orkestar RTS sa dirigentom Suđićem zatvoriće BEMUS 1. novembra, a mladi ruski pijanista izuzetnog talenta, Aleksandar Sinčuk, pobednik na konkursu Rahmanjinov, izvešće simfonijsku poemu Ostrvo mrtvih, kao i drugi i treći koncert tog kompozitora.

Ulaznice za BEMUS u prodaji su na blagajnama Sava centra i Kolarčeve zadužbine, po ceni od 200 do 1.200 dinara.

Sajt BEMUS-a je bemus.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Glinka otvara 46. BEMUS

Izvor: SEEcult.org, 20.Okt.2014

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), najstariji festival umetničke muzike u Srbiji, počinje 20. oktobra u Sva centru koncertom Državnog akademskog hora Glinka iz Sankt Peterburga, a do 1. novembra proteći će u znaku nekoliko jubileja – stogodišnjice Velikog rata i smrti Stevana Mokranjca,...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.