19. Motovun sa stotinu filmova

Izvor: SEEcult.org, 24.Jul.2016, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

19. Motovun sa stotinu filmova

Motovun Film Festival predstavlja od 26. do 30. jula oko sto filmova različitih žanrova, nudeći presek najnačajnije svetske nezavisne produkcije, kao i najboljih ostvarenja iz Hrvatske i regiona, a aktuelnost potvrđuje novim pratećim programom “Gde ste bili 2016?”, kojim se uključuje u raspravu o jačanju desnice u Evropi.

Pod ironičnim sloganom “Prošle godine je bilo bolje”, 19. MFF počinje humorističkom dramom “Tangerine” američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << reditelja Šona Bejkera (Sean Baker), višestruko nagrađivanim indi hitom koji je snimljen mobilnim telefonom i predvodi generaciju filmova nastalih korišćenjem novih tehnologija.

Glavni program donosi 21 film, od čega je 13 u konkurenciji za Propeler Motovuna, a uključuje nagrađivane filmove na velikim svetskim festivalima, poput berlinskog pobednika - dokumentarca “Gori more” (Požar na moru) Đanfranka Rosija (Gianfranco Rosi), ali i nove filmove kultnih reditelja kao što su psihodelični autobiografski film “Poezija bez kraja” legendarnog filmskog autora, strip umetnika i ateističkog mistika Alehandra Hodorovskog (Alejandro Jodorowsky) i “Zaliv ludaka” (Tihi zaliv) francuskog reditelja Bruna Dumonta.

  Poezija bez kraja

Među regionalnim adutima u Glavnom programu je proslavljena srpska glumica Mirjana Karanović koja dolazi da predstavi rediteljski prvenac “Dobra žena”, koji je nedavno nagrađen u Puli. “Dobra žena” istražuje važnu i provokativnu političku temu – dogovorno ćutanje o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije. Hrvatska rediteljka Snježana Tribuson učestvuje romantičnom komedijom “Sve najbolje”, koja je odnela nekoliko nagrada na proteklom Pulskom festivalu. Slovenački reditelj Dajman Kozole predstaviće napeti triler “Noćni život” za koji nedavno osvojio nagradu za režiju u Karloviim Varyma, a istražuje tamnu stranu Slovenije i skrivene živote “pobednika tranzicije”.

  Dobra žena

Među filmovima u Glavnom programu 19. MFF-a je i američki film “Neke žene” (Kelly Reichardt), te argentinski kandidat za Oskara “Klan”, zastrašujuća priča zasnovana na istinitim zlodelima porodice profesionalnih otmičara.

S obzirom na kontekst sumorne eskalacije nacionalizma, klerikalizma i netolerancije u Hrvatskoj i Evropi, MFF je, kao odgovor na to, izdvojio filmove poput irskog “Viva” (Paddy Breathnach) i “Tangerine”, koji govore o rodnim manjinama.

     Viva

Takođe, biće prikazan i ruski film “(M)UčenikKirila Srebrenikova koji, smešten u mikrokosmos jedne kalinjingradske gimnazije, daje dijagnozu sveta 2016. godine, u kojoj su oni koji agresivno mašu religijom nasrnuli na sve tekovine laičke modernizacije. Te tekovine će Motovun, kako su istakli organizatori, zauvek braniti.

  (M)Učenik

Budući da je zemlja partner 19. MFF-a Italija, njena šarolika kinematografija iz proteklih nekoliko decenija biće predstavljena kroz više programa.

Program “Zemlja partner: La bella Italia”, koji MFF realizuje sa Italijanskim institutom za kulturu, počinje filmom “Crne duše” (Francesco Munzi), a čine ga i selekcije “Veliki majstori”, “Italijanski jug” i “Italijanska filmska komedija”.

U retrospektivnom italijanskom programu su filmovi nekih od najvećih italijanskih reditelja, poput “Il DivoPaola Sorentina (Sorrentino), “BaariaĐuzepea Tornatorea (Giuseppe Tornatore), “RealityMatea Garonea (Matteo Garrone), te radovi velikana autorskog filma – braće Tavijani (Paolo i Vittorio Taviani) ili Nanija Moretija (Nanni Moretti). Kao posebnu filmsku poslasticu, MFF je najavio premijernu projekciju FelinijevogAmarcorda” u raskošnoj restaurisanoj verziji.

    Crne duše

U okviru programa “Motovunski kratki”, najavljeno je više od 30 filmova, uključujući posebnu selekciju hrvatskih ostvarenja.

Pet dokumentarnih i igranih filmova u sklopu programa "Gde ste bili 2016?" na različite načine bave se jačanjem ekstremne desnice na geografskom području od Rusije do Hrvatske.

Među njima su dokumentarac “Desno, dva, tri – kamo ide Europa” o kojem se ove godine mnogo pisalo, jer svojim najdužim segmentom govori o Hrvatskoj - od prikaza proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu i Čavoglavama, do intervjua s predsednikom omladine HČSP-a.

Autor Kristofer Bobin (Christopher Bobyn) u Motovunu će prvi put lično predstaviti svoj film.

  Desno, dva, tri – kamo ide Europa

Najavljeni su i nemački film “We Are Young. We Are Strong” i grčki “Fascism Inc.” o počecima nove fašizacije društva, te jezoviti rusko-izraelski dokumentarac “Credit for Murder” o posledicama ignorisanja tog društvenog trenda.

Motovun odaje posebnu počast reditelju Želimiru Žilniku iz Srbije, ovogodišnjem dobitniku nagrade “Maverick”.

Žilnikova retrospektiva počinje “Ranim radovima”, a publika će videti i druge radove tog kultnog reditelja, pionira dokudrame i jednog od začetnika jugoslovenskog crnog talasa.

   Želimir Žilnik

Nagradu “Pedeset godina” dobio je hrvatski producent i reditelj Nenad Puhovski - za pola veka ljubavi, izdržljivosti i posvećenosti. MFF će prikazati njegov novi film “Generacija '68” o studentskim protestima 1968.

Motovun tradicionalno nudi posetiocima i zabavni program, pa će ove godine za dobar provod biti zadužen bosansko-hercegovački reper Edo Maajka, koji će nastupiti na otvaranju, te najužareniji italijanski etno bend Kalàscima.

Inače, ranije najavljena regionalna premijera novog filma kultnog američkog reditelja Džima Džarmuša (Jim Jarmusch) “Gimme Danger” o Igiju Popu (Iggy) i grupi Studžis (The Stooges), ipak neće biti održana, jer je Džarmuš, nakon svetske premijere u Kanu, odlučio da premontira taj film. Zbog toga su sva već dogovorena prikazivanja, uključujući motovunsko, blokirana do daljeg.

Prošle godine, na 18. MFF-u, glavnu nagradu Propeler dobio je francusko-belgijski film “Wakhan”. Među nagrađenima je bila i plastična festivalska stolica, koja je štitila publiku od kiše.

Kao i prošle godine, Hrvatski Telekom podržava MFF u ideji i realizaciji, ali i u telekomunikacijskim uslugama. HT će tokom festivala osigurati besplatan bežični internet u celom Motovunu, a uz pomoć MAXtv Filmofeela svi posetioci će moći da glasaju za najbolji film 19. izdanja festivala koji e održava na jednom od najpoznatijih brda u Istri - na 277 metara “iznad realnosti”.

Sajt MFF-a je motovunfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

19. Motovun sa stotinu filmova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2016, 13:53

Motovun Film Festival predstavlja od 26. do 30. jula oko sto filmova različitih žanrova, nudeći presek najnačajnije svetske nezavisne produkcije, kao i najboljih ostvarenja iz Hrvatske i regiona, a aktuelnost potvrđuje novim pratećim programom "Gde ste bili 2016?", kojim se uključuje u raspravu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.