Prvi ekološki taksi u Kruševcu

Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi ekološki taksi u Kruševcu

Kruševac je prvi grad u Srbiji koji je dobio ekološki taksi. Fabrika "Fijat Krajsler Automobili Kragujevac" isporučila je tamošnjoj taksi kompaniji 21 automobil "fijat doblo" koji umesto benzina troši tri puta jeftinji i ekološki čist zemni gas - metan. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Automobili "fijat doblo" prilagođeni su javnoj službi. Boca za metan ugrađena je u karoseriju vozila, pa je gepek prazan. Automobili imaju motore od 1.400 kubika i malu emisiju izduvnih gasova.

"Ovaj automobil štedi 65 odsto goriva, otplaćuje se za tri godine uz maksimalnu eksploataciju, i treba reći da on pređe na metan 100 kilometara za samo tri evra. Garancija je obezbeđena a imamo još interesovanja od transportnih firmi", kaže Umberto Janućeli, iz "Fijat krajsler automobila Srbija".
U taksi kompaniji "Bos" iz Kruševca kažu da se vožnja na metan isplati.
"Poznato je da je metan najčistije gorivo koje trenutno može da se kupi na našem tržistu, motor je štedljiv a sam metan je isplativiji od svih ostalih energenata", rekao je Goran Živadinović iz kruševačke taksi kompanije.
"Fijat" nudi servis, rezervne delove i garantni rok od pet godina.
"Obezbedili smo specijalno servisno vozilo koje može na licu mesta ako treba i u Kruševcu da popravi svaki automobil koji danas isporučujemo", rekao je Drgutin Milošević, diler "Fijata Zemun".
Šteta je što lokalne samopuprave u Srbiji nisu prepoznale dobrobit ovakvog transporta i bar nekim simboličnim olakšicama pomogle nabavku ekoloških vozila.
U Holandiji, Italiji, Nemačkoj prilikom kupovine automobila na metan država donira hiljade evra u korist zdravlja građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.