Međunarodni festival pravoslavnog filma

Izvor: RTS, 30.Avg.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni festival pravoslavnog filma

Ministar odbrane Bratislav Gašić otvorio je Prvi međunarodni festival pravoslavnog filma u Srbiji "Snažni duhom"“ koji traje do 1. septembra u Kruševcu. U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano devet dokumentarnih i tri igrana filma.
Festival međunarodnog pravoslavnog filma blagoslovio je patrijarh srpski Irinej.  

Otvaranju festivala prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije.
Ministar Bratislav Gašić je, otvarajući festival, ukazao na značaj negovanja pravoslavnih vrednosti, a koje su uvođenjem verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine prepoznate i u sistemu odbrane, prenosi Tanjug.
Govoreći o značaju festivala, Gašić je podsetio da je ta ideja rođena pre tri godine u ovom gradu, a finalizovana tokom njegove posete ruskoj prestonici.
"Kruševcu želim da bude domaćin ovog festivala dugi niz godina i da, napokon, vratimo ono što nam je svima potrebno - veru u bolje sutra, što možemo samo zajedničkim radom. Verom u sebe, verom u boga možemo da napravimo Srbiju boljim mestom za život", poručio je Gaššić.
Tokom ceremonije otvaranja, okupljenima u kruševačkom pozorištu obratili su se i episkop kruševački David, gradonačelnik tog grada Dragi Nestorović, kao i organizatori i žiri festivala, navodi se u saopštenju.
Na festivalu učestvuje devet zemalja, a u nastavku večeri prikazan je devedesetominutni igrani film "Iscelenje", dok će ostala filmska ostvarenja biti prikazana u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac u večernjim satima.
U okviru festivala biće prikazano devet dokumentarnih i tri igrana filma u takmičarskoj konkurenciji, a u revijalnom delu tri filma.
Za najbolja filmska ostvarenja predviđene su četiri nagrade - za najbolji dokumentarni, igrani film, Gran pri festivala i najbolji film po izboru publike koja može glasati na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala.
Organizatori Prvog međunarodnog Festivala pravoslavnog filma u Srbiji "Snažni duhom" su Grad Kruševac, kompanija Vif Sajda iz Moskve i kruševačka Eparhija, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prvi festival pravoslavnog filma u Kruševcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2015

Prvi međunarodni festival pravoslavnog filma u Srbiji "Snažni duhom" koji traje do 1. septembra u Kruševcu, otvorio je sinoć Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, a blagoslovio ga je patrijarh srpski Irinej...Otvaranju su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora i Srpske pravoslavne crkve,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.