Karijerni kutak za lakši odabir budućeg zanimanja

Izvor: RTS, 21.Jun.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Karijerni kutak" za lakši odabir budućeg zanimanja

Pred malim i velikim maturantima ovih dana je važan izbor. Kako odabrati pravo zanimanje, pitanje je na koje će kruševački đaci moći lakše da odgovore zahvaljujući "Karijernom kutku", projektu koji Kancelarija za mlade realizuje u saradnji sa Vladom Švajcarske.
Što brže do posla i velike zarade, motiv je kojim se kruševački srednjoškolci najpre rukovode u odabiru zanimanja, pokazala su testiranja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Otuda su najtraženiji informatika, elektrotehnika, vojna i policijska akademija, studije kineskog jezika.

Da usklade želje i mogućnosti, steknu znanje i veštine za dalje školovanje i brže zaposlenje, kroz 15 edukativno-savetodavnih radionica do kraja godine obučiće se 250 srednjoškolaca.
"Imam još dve godine, tako da imam dovoljno vremena da razmislim. Ova radionica će mi u tome mnogo pomoći", kaže Teodora Ralić, Medicinska škola Kruševac.
"Otkrili smo neke naše osobine ko smo u stvari mi kao ličnosti i to nam je dosta pomoglo da se u budućnosti opredelimo", kaže David Jovanović, Medicinska škola Kruševac.
"Moj uži izbor jeste opšta medicina , za sada, ali možda će biti i stomatologija, nikad se ne zna", kaže Milica Manojlović, Medicinska škola Kruševac.
"Najveći cilj ove radionice je da prepoznaju prvenstveno svoje vešine i sposobnosti. Da imaju taj talenat da se bave zanimanjem koje vole, da imaju veštinu, sposobnost, talenat, onda će kasnije doći i taj novac. Jer uspeh dolazi sa znanjem i sa veštinama", kaže Marija Pekić, psiholog.
Kuda dalje odlučiće i 2.300 osmaka koje u Rasinskom okrugu čeka 2.490  slobodnih mesta i dva nova obrazovna profila.
"U Hemijsko-tehnološkoj školi vraćamo jedno izdvojeno odeljenje koje je bilo u Velikom Šiljegovcu, to je poljoprivredni tehničar. Ono je prestalo sa radom pre 7, 8 godina, ali ga sada ponovo vraćamo. Biće nam, to jedna polazna osnova za Poljoprivredni fakultet koji se otvorio u Kruševcu. I imamo u Politehničkoj školi "Milutin Milanković" tehničar dizajna grafike", kaže Zoran Asković, načelnik Školske uprave Kruševac.
Od ove godine dualnim obrazovanjem u Rasinskom okrugu biće obuhvaćeni učenici koji upišu za modnog krojača u Politehničkoj školi, mehaničara motornih vozila u Prvoj tehničkoj i prehrabmenog tehničara u Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu, kao i oni koji upišu za operatera mašinske obrade u Tehničkoj školi u Trsteniku.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.