Izlila se Zapadna Morava, 100 hektara pod vodom

Izvor: B92, 03.Maj.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlila se Zapadna Morava, 100 hektara pod vodom

Kruševac -- Vodostaji reka u Srbije su u porastu i oko 100 hektara zemljišta je poplavljeno u požeškom kraju usled izlivanja Zapadne Morave. Na snazi žuti hidro-alarm.

Zbog toga je u prekidu lokalni put Požega Prijanovići-Pilatovići.

Hidrolog u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Dejan Vladiković je rekao da se smirivanje hidrološke situacije očekuje od četvrtka.

"Umereni su porasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodostaja na gornjem toku Južne Morave, na reci Toplici, na gorenjem toku Zapadne Morave, na Ibru, na reci Rasini kod Kruševca, na gornjem toku Timoka i u rekama donjeg Pomoravlja. U manjem su porastu vodostaji Kolubare i Jadra", rekao je Vladiković za RTS.

U većem delu Srbije pada oko 20 litra kiše po kvadratnom metru, a Vladiković kaže da će u naredna 24 sata ostati na snazi žuti hidroalarm, što znači da će vodostaji doći do granice redovne odbrane od poplava.

"Na manjim bujičnim vodotocima ponegde će biti manjih izlivanja", kazao je Vladiković.

Osim toga, velika količina kiše na području Kruševca izazvala je izlivanje Ribarske reke, zbog čega su ugrožene oranice, ali ne i domaćinstva.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, Ribarska reka se izlila i poplavila oko sedam hektara oranica, a opasnost od izlivanja preti i na manjim rekama i potocima, posebno na Trmčarskoj i Kobiljskoj reci.

U poslednja 24 sata na području Kruševca palo je više od 23 litra kiše po kvadratnom metru, te je porastao vodostaj svih vodotokova.

"Od nedelje je na području grada Kruševca palo oko 66 litara kiše po kvadratnom metru, a samo u poslednja 24 sata količina padavina je 23 litra, što je uslovilo porast vodostaja na većini vodotokova", rekao je za Betu zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije grada Kruševca Dušan Todorović.

On je dodao da su sve nadležne službe u stanju pripravnosti i da prate stanje na terenu.

Prate se i vodotokovi na potezu prema Cerovi i Koševima, dok su Zapadna i Južna Morava na nivou ispod redovne odbrane od poplava.

Po podacima Štaba, vodostaj jezera Ćelije porastao je za 70 centimetara, nivo vode u Rasini na ulazu u jezero iznosi 195 i viši je u odnosu na jučerašnji dan za 117 centimetara, dok je u donjem toku ova reka napunila korito.

Zapadna Morava je od juče porasla za 90 centimetara, a Južna Morava za 17 centimetara.

RHMZ je objavio žuti hidro-alarm na slivovima reka Drine, Kolubare, Zapadne Morave, Ibra, Južne Morave, Nišave, Toplice, Jablanice i Veternice, Mlave i Timoka.

Preciznije, hidrološko upozorenje važi na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjem toku Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), na gornjem toku Zapadne Morave s pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

Na tim rekama vodostaji će biti u porastu do 5. maja s mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja.

Kako je saopštio RHMZ, na snazi su i dva nivoa meteo-alarma. Narandžasti važi za Pomoravlje, istočnu i jugoistočnu Srbiju, a žuti za Šumadiju, na jugozapadu Srbije i na Kosovu i Metohiji.

Žuti meteo-alarm označava potencijalno opasne vremenske prilike, koje nisu neuobičajene, ali zahtevaju oprez. Narandžasti meteo-alarm podrazumeva opasno vreme i pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i mogu biti opasne po ljude i životinje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.