Izvor: Politika, 30.Okt.2014, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladna komšijska priča

– Vlasnica stana u višespratnici na Dušanovcu nije pustila u svoj dom majstore da poprave kvar na grejnim instalacijama zbog čega su radijatori hladni u šezdeset domaćinstava.– Postali smo taoci žene koja izgleda ne želi da se solidariše sa komšilukom i dozvoli pristup mestu kvara, jadaju se stanari koji su u potrazi za rešenjem problema ostali bez pomoći

U šezdeset stanova u Kruševačkoj ulici 45 na Dušanovcu radijatori su ledeniotkako je počelo grejanje pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve nedelje. Razlog – povećano curenja vode iz grejne instalacije koja je „ukopana” između četvrtog i petog sprata. Nikakav problem, rekli bi nadležni, ali samo pod uslovom da im se omogući pristup mestu kvara. Tu je i nastao problem.  A komunalna zavrzlama postala je hladna mora svih stanara.

Evo i zašto – vlasnica stana 29 na četvrtom spratu, gde je primećeno curenje, nije bila spremna da sarađuje sa kućnim savetom i majstorima „Beogradskih elektrana” koji su 16. oktobra prvi put zakucali na njena vrata na kojima ne piše ime i prezime. Komšije tvrde da baka Vida Stanojević nije želela da primi dežurnu ekipu u strahu da su joj na prag došli lažni majstori. Zato su „Elektrane” morale da onemoguće dotok tople vode do svih radijatora u višespratnici.

– Mislili smo da će ovaj haos trajati dan, dva. Ali, grejanje nemamo već sedam dana, odnosno otkako su počeli da greju kotlovi u Beogradu. Postali smo taoci žene koja izgleda ne želi da se solidariše sa komšilukom i dozvoli pristup mestu kvara. Zbog njenog nećkanja i odbijanja da sarađuje, ispaštamo svi. Većina nas redovno plaća račune, a ne treba zaboraviti ni to da obaveze izmirujemo i van sezone kada nemamo grejanje – jadaju se stanari koji su svakodnevno pozivali razne službe u gradu za koje su ocenili da bi mogle da im pomognu.

Konačno, posle dve nedelje majstori „Elektrana” ponovo su se juče pojavili  u zgradi u Kruševačkoj. Dobrom voljom komšije sa petog sprata uspeli su da priđu cevi i zavare samo deo. Ni ovog puta nisu mogli bogzna šta da učine i poprave štetu u celosti, jer baka iz stana 29 nije bila kod kuće.

– Komšinica se privremeno iselila još pre sedam dana, koliko čujemo zbog hladnoće. Otad niko u zgradi ne zna gde je. U međuvremenu, bezbroj puta smo kontaktirali komunalne službe, inspekciju, policiju, sudove, jer ne znamo šta ćemo dalje. Nijedna služba nije mogla da nam ponudi konkretno rešenje. Ali, svako je uspeo da nam isplete priču o povredi ljudskih prava i tome kako je stan neprikosnovena privatna svojina, pa makar i kada iz njega dolaze nedaće koje se tiču svih nas – gnevan je komšiluk.

U voždovačkoj toplani su im, kako tvrde, poručili da u sporni stan ne mogu da uđu bez pratnje policije, u policiji da to nije njihova nadležnost. Komunalna policija im je skrenula pažnju da je stan privatni posed u koji oni nemaju pravo ni da zavire, dok je opštinska inspekcija naglasila kako to nije u njihovom delokrugu rada.

– U vrzinom smo kolu iz kojeg svi hoće da izađu bez odgovornosti. Dok se ne utvrdi ko bi mogao da nam pomogne, mi ćemo koristiti kvarcne peći i klime za zagrevanje stanova i nabijati račune za struju. Ali, nek znaju da naša zgrada nema ni odžak, ni instalacije spremne za grejanje na struju, tako da ih ne začudi ako kojim slučajem izbije kurcšlus ili požar čak – uplašeni su stanari.

U potrazi za rešenjem saznali su jedino to da bi problem mogao da bude prevaziđen dobijanjem sudskog naloga, zahvaljujući kojem bi mogli i bez pristanka nesavesne stanarke da uđu u njen stan i otklone kvar.

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove dodaju da inspektori  ne mogu da uđu u stan korisnika.

– Jedino možemo da izdamo rešenje za popravku dela toplovodne mreže, ali to opet zavisi od dobre volje vlasnika stana. Inspekcija nema mogućnost da podnese zahtev sudu za izdavanje naloga za ulazak u privatni posed, već to može da uradi ili skupština stanara kao pravno lice ili nadležna služba, u ovom slučaju „Elektrane”, i to jedino pod uslovom da je sigurna da je u spornom stanu izbio kvar – objašnjava Zagorka Panić, gradski sekretar za inspekcijske poslove.

--------------------------------------------------------------------

Preko prinudne mere do rešenja

Skupština stanara bi mogla da podnese tužbu protiv stanarke za naknadu štete, ali bi uz tu tužbu morao da se istakne i predlog za određivanje privremene mere u kojoj bi se navelo da je stanarka dužna da pusti majstore u stan radi otklanjanja kvara.

– U slučaju da se stanarka ogluši o taj zahtev, privremena mera bi mogla da se prinudno sprovede u delo, uz asistenciju policije – objašnjava advokat Duško Miljuš.

M. Brakočević

objavljeno: 30.10.2014.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Grejanje stiglo u Kruševačku 45

Izvor: Politika, 31.Okt.2014, 10:19

Komšinica koja nije htela da pusti majstore dve nedelje da uđu u njen stan i poprave kvar na grejnoj instalaciji juče je otključala vrata radnicima „Elektrana” koji su brzo rešili problem..Samo nekoliko sati trebalo je majstorima „Beogradskih elektrana” da otklone kvar zbog kojeg u prethodnih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.