Izvor: Politika, 22.Nov.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Henkel” uložio u Srbiji 160 miliona evra

Sve spremno za otvaranje nove fabrike u koju je investiran 21 milion evra

Kruševac – Za dvanaest godina prisustva u Srbiji internacionalna kompanija „Henkel” investirala je više od 160 miliona evra. Tokom svih tih godina kontinuirano je vršena modernizacija postojećih i izgradnja novih fabrika, uz ulaganje u tržište i kadrove, tako da nijednog momenta, od privatizacije „Merime”, tada najznačajnijeg i najstarijeg proizvođača sredstava za higijenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Balkanu, nije dovedeno u pitanje izvršavanje obaveza iz kupoprodajnog ugovora. Naprotiv, „Henkel” je umesto obaveze iz kupoprodajnog ugovora da investira 43 u toku pet godina uložio 55 miliona evra i nastavio i dalje da ulaže, prema sopstvenim potrebama i zahtevima tržišta.

Ovih dana, 25. novembra, u Kruševcu će biti otvorena Fabrika „brefa”, u čiju izgradnju i opremanje je uložen 21 milion evra, kaže direktor „Henkelove” fabrike u Kruševcu Vojkan Marić, diplomirani inženjer tehnologije koji je od ove godine ponovo na toj funkciji kao prvi Kruševljanin na tom mestu.

– Pre dvanaest godina „Henkel” je privatizovao „Merimu”, koja je u to vreme bila najveći proizvođač deterdženta u regionu. Nakon privatizacije kompanija je stvorila i realizovala mnogobrojne projekte za modernizaciju i unapređenje proizvodnih pogona, instalirala i primenila najnoviju tehnologiju u skladu sa strategijom održivog razvoja, tako da sve one fabrike koje su nosile proizvodnju „Henkel Merime” u prethodnom periodu samo su u spoljnom obliku i formi ostale iste. Od dolaska u Srbiju kompanija „Henkel” je investirala više od 160 miliona evra.

U „Henkel Srbiji” su ponosni na činjenicu da se danas iz Kruševca snabdeva tržište od 55 miliona potrošača u regionu. Roba se odavde plasira u 22 evropske zemlje. Ima i robnih marki koje se u Kruševcu ekskluzivno proizvode za zapadno-evropsko tržište.

– Ako posle 12 godina treba odgovarati na pitanje da li je „Merima” uspešno privatizovana, odgovor je: jeste. Ako se zna da je „Merima” nekoliko godina uoči privatizacije proizvodila oko 35.000 do 37.000 tona robe, a sa te lokacije danas na tržište odlazi više od 90.000 tona, onda je jasno da je to jedna od najuspešnijih privatizacija u Srbiji – kategoričan je Marić.

Na pitanje šta je sa nekada jako poznatim brendovima „Merime”, kao što su „dečji sapun” ili deterdžent „meriks“, Marić kaže da „Henkel” izuzetno respektuje stare robne marke „Merime”, koje su bile veoma dobro etablirane na našem tržištu, ali „Henkel” je u cilju strategije dugoročnog razvoja posebno investirao u proizvodnju praškastih deterdženata. Zato je proizvodnja nekih poznatih brendova, kao što su „dečji sapun” ili paste za zube izmeštena sa te lokacije u druge fabrike u okruženju, rekao je Marić.

Za otvaranje nove fabrike u Kruševcu sve je spremno. O detaljima će se još čuti i videti na samom otvaranju. Ipak, nema sumnje da je to jedna od najsavremenijih fabrika, sa vrhunskom opremom, i iz nje će se roba plasirati na tržišta u okruženju Srbije.

U novoj fabrici radiće 220 radnika. Ova fabrika ne zahteva veliki broj radnika, jer je reč o veoma sofisticiranoj tehnologiji, koja potiče od najpoznatijih svetskih proizvođača, pre svega iz Nemačke i Italije. Radnici su osposobljeni za rad na novim postrojenjima, a probna proizvodnja je u potpunosti uspela.

U Srbiji kao i bilo gde u svetu

Direktor Vojkan Marić je od 2010. do 2014. godine sticao internacionalno iskustvo, radeći na poslovima menadžera u jednoj „Henkelovoj” fabrici u Turskoj, a zatim i u centrali kompanije u Diseldorfu. Na pitanje šta posle tog iskustva misli o sposobnosi Srbije i srpskih menadžera, Marić kaže da je sasvim „siguran da ne treba da budemo inferiorni u odnosu na druge. Ne treba da imamo bilo kakve komplekse. Naše mogućnosti nisu vezane za geografsku lokaciju, niti za nacionalnu karakteristiku. U Srbiji možemo da radimo kao bilo gde u svetu, čak bolje nego i u nekim zapadno-evropskim zemljama, ali samo ako u radu imamo sistem i dobru organizaciju. To važi za sve nivoe, od države do neposredne proizvodnje u bilo kojoj grani”.

R. Stanković

objavljeno: 22.11.2014.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.