Gimnazije, medicinske i ekonomske škole najtraženije

Izvor: RTS, 29.Maj.2016, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazije, medicinske i ekonomske škole najtraženije

Za 70.300 osmaka ove godine slobodno je 77.600 mesta u srednjim školama i gimnazijama. Međutim, to ne znači da će svima biti ispunjene želje. Od ove godine, u gimnaziju ili četvorogodišnju srednju stručnu školu upisivaće se samo deca koja imaju više od 50 bodova. Osmaci sa manje bodova mogu da konkurišu samo za trogodišnje smerove.
Osmaci u kruševačkoj Osnovnoj školi "Nada Popović" nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dileme. Samouvereno dočekuju maturski ispit jer planove za budućnost već imaju.

"Želeo bih da upišem gimnaziju zato što bih kasnije hteo da se bavim nekim poslom koji ima veze sa matematikom i fizikom", kaže jedan maturant.
Prethodne godine bilo je više zainteresovanih za prirodno-matematički nego za društveno-jezički smer gimnazija. Veliko interesovanje je i za Matematičku gimnaziju.
"Meni je to prirodno jer mladi ljudi vide da je budućnost i prilika da nađu dobar posao u matematici, odnosno u primeni matematike – posebno u informatici. I ove godine očekujemo da će biti nešto veći broj kandidata nego ranijih godina, a to je u proseku tri zainteresovana za jedno mesto", kaže direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.
Iako mesta ima za sve, nema ga dovoljno u željenim školama. Tradicionalno, osnovci bi najradije u medicinske ili ekonomske škole čak i kad planiraju da nastave školovanje.
"Tu se upišu nekad i učenici s više bodova nego recimo gimnazijski pa na kraju niko ne ostane da stvarno bude zubni tehničar. Tu imamo stalni problem s upisom jer učenici žele da nastave studije, a ne upisuju gimnazije već srednje stručne škole što onda pravi poremećaj na tržištu rada", ističe pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković.
Novina je i informator koji je osnovcima dostupan i u elektronskoj formi. Na sajtu ministarstva prosvete učenici i njihovi roditelji mogu da nađu informacije identične onima u štampanom izdanju a da za to ne moraju da plate.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.