Zasedao Štab za vanredne situacije

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Jan.2017, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasedao Štab za vanredne situacije

Sve službe na teritoriji grada Kragujevca normalno funkcionišu, grad je uredno snabdeven vodom, strujom i grejanjem - zaključak je Štaba za vanredne situacije koji je na današnjoj vanrednoj sednici razmatrao stanje u gradu i mogućnosti za reagovanje u slučaju vanredne situacije usled snega i leda. U skladu sa najnovijim upozorenjem Republičkog hidrometeorološkog zavoda na niske temperature i povećanje snežnog pokrivača uz jak vetar u periodu od 16. do 22. januara, sve službe u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << su u stanju pripravnosti.

Vodosnabdevanje nije ugroženo iako ''Vodovod i kanalizacija'' od 5. januara ima probleme zbog povećanog pucanja cevi što je posledica izrazito niskih temperatura. Dužurne ekipe intervenišu u proseku 15 - tak puta dnevno.  Pucanje cevi za posledicu ima uvećanu proizvodnju vode i brzinu kretanja kroz cevovode. Od juče, kroz magistrani cevovod sa Gruže protok je veći za 30 posto što je uslovilo povećanje mutnoće vode.  Umesto 590 litara u sekundi sada prolazi oko 760 litara. Voda u nekim delovima grada jeste mutna, kažu nadležni u JKP ''Vodovod i kanalizacija'', ali je i dalje u kategoriji pijaćih voda, jer je prerađena i puštena u sistem po svim parametrima.

''Čistoća'' se trudi da maksimalno dobro obavi poverene poslove - odvoz smeća i čišćenje saobraćajnica i trotoara od snega i leda. Sve ulice su prohodne i situacija je u ovom trenutku zadovoljavajuća. Nešto je teže kod odvoza smeća zbog kvarova na starim kamionima. Iz ''Čistoće'' poručuju da će već polovinom februara biti mnogo bolje, jer tada očekuju isporuku šest od 13 novih kamiona smećara, čija će sukcesivna isporuka biti okončana do polovine marta.

Niske temperature prave problem i Energetici koja dnevno u proseku ima desetak intervencija na cevovodima. Problem je i velika potrošnja. Umesto uobičajenih 50 tona mazuta, kod niskih temepratura potrošnja se kreće između 75 i 116 tona dnevno. Samo od Nove godine utrošeno je i 20 000 tona uglja, a za selu prošlu grejnu sezonu 60 000 tona.U ovom trenutku na zalihama ima 890 tona mazuta, a već sutra stiže još 600 tona. Pored toga, na zalihama ima oko 25 000 tona uglja, dok će nove količine od 16 000 tona vrlo brzo biti na lageru.

Centar za socijalni rad i sve ustanove socijalne zaštite su takođe u stanju pripravnosti i obezbeđen je prihvat svih ugroženih pojedinaca i porodica. Od početka ledenog talasa primljeni su svi koji su tražili pomoć, a ukupno je bilo sedam zbrinjavanja. Narodna kuhinja na šest punkotva dostavlja obroke za 850 korisnika, a tokom novembra i decembra preventivno je obezbeđeno 400 paketa za ugrožena seoska područja iz programa Hrana na točkovima.

Inače, izveštaji o stanju na terenu dostavljaju se svakodnevno Republičkom štabu za vanredne situacije do 11 sati.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.