Uspeh kragujevačkih kulinara u Bugarskoj

Izvor: Kragujevac.rs, 20.Maj.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh kragujevačkih kulinara u Bugarskoj

Kragujevački kulinari su na II Internacionalnom balkanskom kulinarskom kupu, održanom od 12. do 15. maja u bugarskom turističkom centru Sv. Vlas osvojili ukupno 11 medalja, i to dve zlatne, šest srebrnih i tri bronzane. Tim povodom, za takmičare, predsednika HoReCa asocijacije Kragujevac i menadžera tima Vujadina Vujadinovića i potpredsednika asocijacije i mentora HoReCa tima Vladimira Arsenijevića, član Gradskog veća za privredu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Dalibor Jekić,  organizovao je prijem.

Grad Kragujevac osvaja zapaženo mesto na međunarodnoj mapi gastronomije a za to je zaslužan tim HoRaCo asocijacija Kragujevac. Gastronomija je veoma bitna grana turizma i očekujem da da dodatnu vrednost našem gradu kao turističkoj destinaciji - rekao je Dalibor Jekić, član Gradskog veća na prijemu u zgradi Gradske uprave i istakao da će kulinarska asocijacija na sajmovima i festivalima ubuduće nastupati zajedno sa GTO Kragujevca.

Kragujevac ima veoma dobru perspektivu u ovom smislu jer HoRaCo asocijaciju čine mladi ljudi koji imaju viziju a koju potvrđuju postignutim rezultatima, priznanjima i medaljama. U novembru mesecu Kragujevac će biti domaćin gastrofestivala i imajući u vidu da je to jedini juniorski međunarodni gastrofestival u regionu očekujemo veliki broj stranih delegacija i takmičara, dodao je Jekić.

Kragujevac i Srbiju na međunarodnom takmičenju predstavljali su predsednik HoReCa asocijacije Kragujevac i menadžer tima Vujadin Vujadinović, potpredsednik asocijacije i mentor HoReCa tima Vladimir Arsenijević, takmičari Stefan Nikolić, Aleksandar Keljanovic, Aleksandar Milanović, Petar Dudaš i Miloš Totović.

Ono što su nekad bili naši snovi sada su naša stvarnost, kaže Vladimir Arsenijević. Od septembra se pripremamo za edukativni centar i školu kuvanja i karvinga za građanstvo. Pored finansijske podrške lokalne samouprave, to će biti još jedan od izvora prihoda za kupovinu moderne kulinarske opreme za naš tim i buduća takmičenja kako bismo Kragujevac i Srbiju još bolje predstavili - rekao je potpredsednik asocijacije i mentor HoReCa tima.

Prema rečima Arsenijevića, kragujevački kuvari kvalitetno obrazovanje stiču u TUŠ ''Toza Dragović'' i danas je veliki broj zainteresovanih učenika za kulinarski smer. Daljim obrazovanjem postižu ovo što smo mi postigli sada. Kulinarska veština već nosi epitet umetnosti jer mora da zadovolji mnoga čula. Kuvar ne prestaje da se edukuje dokle god je u kuhinji, ističe Arsenijević.

Kragujevački tim se nadmetao sa više od 200 kulinara iz preko 15 zemalja iz čitavog sveta u kulinarskim disciplinama kao što su karving (drevna tajlandska disciplina koja podrazumeva rezbarenje voća i povrća), tradicionalna i moderna kuhinja i najtežoj disciplini “crna kutija“  u kojoj ekipe imaju zadatak da pripreme jela od nepoznatih namirnica.

Agencija HoReCa danas broji oko sto članova, a radom od godinu i po dana postigli su zapažene rezultate. Pored učestvovanja na brojnim regionalnim takmičenjima asocijacija će pratiti i prezentacije i gostovanja GTO Kragujevac, a na jesen kragujevačke kulinare očekuju još dva velika međunarodna takmičenja u Rumuniji i Turskoj.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.