Uručene nagrade Književnog festivala Srpsko pero

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2016, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade Književnog festivala "Srpsko pero"

Uručenjem nagrada "Srpsko pero" za najbolju pesmu sa konkursa za pisce do 35 godina starosti, Bogdanu Cvetkoviću, "Zlatnog orfeja" i "Pomoravskog orfeja", sinoć je u Jagodini završio tradicionalni, 31. književni festival "Srpsko pero".

Svečanost je održana u Narodnoj biblioteci u Jagodini.

Nagrada "Srpsko pero" za najbolju pesmu sa konkursa, po oceni žirija, dobio je student Filološkog umetničkog fakulteta u Kragujevcu Bogdan Cvetković za pesmu "Juris". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U žiriju su bili književnik Miljurko Vukadinović iz Beograda, predsednik" i književnici Bajo Džaković i Predrag Stefanović iz Jagodine.

Na konkurs je stiglo 150 pesama, priča, eseja i međužanrovskih ostvarenja od 103. pisaca iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Srba iz dijaspore.

Nagradu "Zlatni orfej" "za savremeni pečat i trajan doprinos srpskoj kulturnoj baštini", podelili su pisci Ivan Lalović i Dejan Bogojević.

"Pomoravski orfej" uručen je pesniku iz Svilajnca Dragoljubu Jevremoviću.

Nagrade se sastoje od unikatne diplome i novčanog iznosa.

U okviru ove svesrpske književne manifestacije, održano je veče aforizama pisaca iz Pomoravlja i tribina "Zašto su prazne srpske kolevke", na temu koje je govorila Biljana Spasić autor knjige "Zašto Srbi nestaju".

Sinoć, pre uručivanja nagrada, održano je tradicionalno "Vidovdansko poselo", na kome su nastupili književnici Srbije sa pesmama o Kosovu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Jagodina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.