TUGA Mnogi žive od  džaka brašna i kante  masti

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUGA Mnogi žive od džaka brašna i kante masti

Bulatovići iz Kragujevca su obična srpska porodica, srednje klase. Jasmina i Srđan su zaposleni, imaju dvoje dece i treće na putu.

Kada plate račune i ratu za kredit, ostaje samo za osnovno.

O luksuzu, kao što su zimovanja i letovanja, ne razmišljaju. Imaju svoj dom, ali planiraju da odu u inostranstvo, jer u Srbiji ne vide boljitak, pre svega za decu.

- Imam ćerku Kseniju koja ima 12 godina i Ivonu koja ima nepune dve. Starija ide u školu, igra košarku... >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mlađa je još beba. A supruga mi je u drugom stanju. Čekamo prinovu - priča Srđan Bulatović u svom domu, koji je lep, sređen. Ima radosti, zdravlja, ali bi sve bilo lakše kada bi bilo više para.

Srđan radi u JKP „Gradske tržnice“. Plata mu je 31.000 dinara. Supruga Jasmina radi u fabrici automobila „Fijat“ iako je u šestom mesecu trudnoće za 38.000 dinara. Ukupno zarađuju 69.000 dinara, ali kada se odbiju svi troškovi, život se svodi na štednju.

Tu su i jaslice, koje koštaju 4.000 dinara. Na letovanje i zimovanje nisu išli poslednje tri godine...

- Imamo dobre prijatelje u Crnoj Gori, žive na moru. Zovu nas da dođemo, ništa ne treba da platimo. Ali, ako ne dajemo za smeštaj, opet treba da se ponese novac. Za hranu, za put... Treba deci da se kupi sladoled...

Prosečna plata u privatnom sektoru u Kraljevu je oko minimalca, dakle 21.000 dinara. Samo struja, grejanje, voda i iznošenje smeća mesečno prosečnu porodicu koštaju 12.000 dinara.

- Nemam nikakva primanja. U Fabrici vagona od juna 2013. godine ne primam platu, odbijen sam za jednokratnu pomoć i u Centru za socijalni rad i kod pomoćnika gradonačelnika za socijalna pitanja. Na izdržavanju sam sa suprugom kod mojih sestara, drugih rođaka, komšija i prijatelja - priča za “Blic” Milomir Ćirković iz Kraljeva.

Manje od 1.000 dinara dnevno

- Trudna sam, imam bebu, malo dete. Kredit za renoviranje kuće nam odnosi 30.000 dinara. Za dete samo „pampers“ pelene koštaju 5.000 dinara. Za starije dete rata za knjige košta mesečno 5.000 dinara. Kada se odbije sve, i trošak za komunalije, ostaje manje od 1.000 dinara dnevno. To je dovoljno za hranu, i to za decu - priča Kragujevčanka Jasmina Bulatović.

U Kraljevu, prema evidenciji NSZ, ima 13.000 nezaposlenih, a kupovna moć je toliko opala da se na pijaci skoro sve kupuje bukvalno na grame. U mesarama se kupuje jedna viršla, oblačenja na najlon pijaci su postala uobičajena pojava, a porodični izlasci su davna prošlost.

- Svakog meseca kupujem 25 kilograma brašna i deset kilograma masti da bismo imali šta da jedemo. Suprug je vojnik po ugovoru i od plate koja je bila 35.000 skinuli su 4.000. Ja ne radim, a imamo dvoje dece. Knjige za starije dete su 13.500, škola u prirodi 15.000. Posao ne mogu da nađem, jer mi i za male prodavnice treba veza - ispričala nam je Marija Pendić.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.