Svetski dan bez duvanskog dima

Izvor: Kragujevac.rs, 29.Maj.2015, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan bez duvanskog dima

U Delta parku u Kragujevcu sutra, od 9 do 11 časova, biće održana centralna manifestacija povodom obeležavanja 31.maja Svetskog dana bez duvanskog dima.

Svi zainteresovani građani koji su pušači moći će da provere stepen nikotinske zavisnosti i informišu se o programu odvikavanja od pušenja koji se realizuje u Savetovalištu za odvikavanje Instituta za javno zdravlje.

Koordinator Savetovališa Miloš Radosavljević, na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << je najavljeno obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima predstavio je dosadašnje rezultate rada od 2011.godine i istakao da se od ukupnog broja pušača koji započnu program oko 30% njih svake godine uspešno izbori sa ovom lošom navikom.

Dr Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja rekla je da je ovogodišnji slogana obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima ''Odbaci cigarete, ne čini zločin svom zdravlju''.

Ona je dodala i da je SZO akcenat stavila na nelegalnu trgovinu duvanskim proizvodima i prevenciju takve regovine jer pored ogromnim finansijskih gubitaka, takvi proizvodi su zbog niske cene daleko pristupačniji a zbog ne posedovanja upozorenja na štetnost duvana i daleko opasniji po zdravlje onih koji ih konzumiraju. Podaci pokazuju da oko 40 % naših građana su pušači i da je svaki peti mladi čovek uzrasta od 15 do 19 godina pušač.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć još jednom su ukazali na rizike koje duvan sa sobom nosi.''Veliki broj bolesti su u tesnoj vezi sa konzumiranjem cigareta i mi to svakodnevno vidimo u praksi'', rekla je dr Gorica Srećković pomoćnik direktora Zavoda za hitnu pomoć i dodala da će sutra, u Delta parku, biti i predstavnici ove zdravstvene ustanove.

U obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima uključili su se i Preventivni centar Doma zdravlja, GTO, Crveni krst, obrazovne institucije, nevladinih sektor i drugi.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.