Stefanović priprema manifest, DS kritiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2015, 02:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović priprema manifest, DS kritiku

Potpredsednik DS Borislav Stefanović verovatno će pretrpeti oštre kritike svojih stranačkih kolega na sednici Predsedništva i Glavnog odbora, u subotu u Kragujevcu, zbog političkih ideja koje namerava da predloži stranci, piše Danas.

I dok je u DS-u većina iznenađena jer je malo ko verovao da Stefanović ozbiljno radi na novom programu stranke, generalni sekretar Branimir Kuzmanović kaže da je on, kao i svi drugi, o tome informisan iz medija, što je, kako kaže, neuobičajena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << praksa u evropskim demokratskim partijama.

“Koliko vidim predlozi se mogu podeliti u tri dela. O jednom većem delu je već diskutovano u organima stranke i nema spora da svaki demokrata smatra svojom obavezom povećanje plata u prosveti i zdravstvu, vraćanje nelegalno smanjenih penzija”, naveo je za Danas Kuzmanović.

Diskutovalo se, kaže, i na koji način ukinuti parafiskalne namete i pokrenuti privredu. Mnogo toga, dodao je, vidi samo kao ođek onoga o čemu nema spora u DS.

“Sledeći deo su predlozi koji lepo zvuče kao što su smanjenje socijalnih nejednakosti, bez partijskog zapošljavanja i slični koji bez jasnih mera koje bi do toga dovele služe samo za udvaranje biračima”, naveo je Kuzmanović.

To je, inače, suštinski problem naše države, kaže Kuzmanović i dodaje da se političari takmiče ko će umilnije da zvuči biračima, a ne kao u Evropi - ko će da predloži jasne i konkretne mere koje mogu da dovedu do boljeg života građana”, objasnio je.

Ističe deo Stefanović programa za koji kaže da mu je, za sada, potpuno nejasan.

“Na primer, Balkanska konfederacija u kojoj bi trebalo da bude i Kosovo jer su ga priznale i Makedonija i Crna Gora a da istovremeno Srbija ne priznaje Kosovo. Borba protiv tržišne ekonomije na planeti koja je jasno okrenuta tržišnoj ekonomiji a ne planskoj privredi bivšeg Sovjetskog saveza i slične utopijske teze”, ukazao je Kuzmanović.

Pozivajući se na svoje izvore, list piše da su demokrate nezadovoljne što su delove tih dokumenata videla najpre u medijima I malo ko je spreman da prihvati sadržinu onog što Stefanović nudi.

Oni smatraju da se potpredsednik DS-a, kako kažu, odrekao vrednosti za koje se DS godinama zalagala poput tržišne ekonomije, antikomunističke borbe i socijaldemokratije.

Kako objašnjavaju, navodi list, socijaldemokratija jeste stvaranje i sprovođenje istih šansi za sve, dok Stefanović svojim predlozima hoće da sve izjednači što je osnova komunističke ideologije.

Stefanović, naime, u svom manifestu, između ostalog, predlaže suštinsko onemogućavanje prodaje zemlje strancima, državnu intervenciju u privredu, oporezivanje verskih zajednica i vraćanje veronauke u crkve, protivljenje privatizaciji profitabilnih preduzeća EPS i Telekom, otpisivanje kamata i dugova građanima koji nemaju ni za golu egzistenciju i zabranu plenidbe njihovih kuća…

Takdoje, Stefanović, prema onom što je ranije objavio Danas, nudi besplatan autobuski prevoz i ogrev za najsiromašnije, ukidanje lokalnih skupština gradova i opština, direktne izbore za gradonačelnike i predsednike opština kao i gradskih i opštinskih veća, izbore za vanstranačke načelnike policije u opštinama, opštinske javne tužioce i nezavisne kontrolore budžeta, uvođenje krivičnog dela partijskog zapošljavanja u javnim preduzećima i pritisaka na medije iz izvršne vlasti.

Predsednik DS Bojan Pajtić i ostali potpredsednici, piše list, nisu želeli da komentarišu Stefanovićeve predloge.

Navodi i da Stefanovića mnogi u stranci, ali i javnosti, vide kao nekog ko svojim idejama želi da podeli stranku, odnosno da je pocepa svojim izlaskom, ili pak da preuzme mesto predsednika.

Stefanović s druge strane to uporno negira i insistira na slobodi mišljenja i različitosti ideja koja je uvek bila prisutna u DS, piše Danas.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.