Izvor: Politika, 01.Mar.2015, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin ne može da se izvuče iz „zagrljaja” američkih poreznika

Ljubiša Radulović traži od „Poštanske štedionice” da poništi odobrenje koje je potpisao da američki poreznici mogu da proveravaju njegove transakcije

Kada je prošle godine u avgustu ušao u kragujevačku filijalu „Poštanske štedionice”, Ljubiša Radulović nije ni sanjao, kako kaže, da će se obavezati da banku, pa i američke državne organe informiše o svakoj promeni ličnih podataka. Planirao je da oroči određenu dinarsku sumu na godinu dana, a pristao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da obavesti svog bankara i, eventualno, američke poreznike o isteku lične karte ili ako dobije studentsku, boravišnu ili radnu vizu u nekoj stranoj zemlji.

Radulović se, kako kaže, i danas kaje što je ispunio upitnik FATCA, kojim je ovlastio „Poštansku štedionicu” da sve podatke o njemu prosleđuje američkoj Poreskoj upravi, i to ne znajući da ovaj međudržavni sporazum još nije potpisan. Budući da je već sutradan shvatio da je, bez ikakvog pravnog osnova, uslovljen da potpiše ovaj dokument, naš sagovornik se vratio u banku, zahtevajući da njegovo ovlašćenje bude poništeno i da dobije dokaz da se njegovi podaci ne koriste i ne „iznose” iz zemlje.

Ipak, šest meseci nakon ovog događaja banka nije odgovorila na zahtev svog klijenta. U međuvremenu Radulović je pisao Narodnoj banci i Ministarstvu finansija koji mu nisu odgovorili, kao i povereniku za zaštitu podataka o ličnosti. Javni tužilac je odbacio njegovu tužbu, a Radulović se na kraju požalio Sudu časti Privredne komore Srbije, kako bi barem dobio izvinjenje od službenika banke, jer je zbog njihove neupućenosti potpisao sporni papir. Ovaj postupak nije okončan.

Radulović je, kako kaže, živeo jedno vreme u Americi, ali nema njihovo državljanstvo, niti zeleni karton. Račun koji je imao u ovoj državi nije aktivan već 12 godina. Po američkim propisima, kako ističe naš sagovornik, ukoliko određeni račun nije aktivan pet, šest godina, on se automatski gasi, a novac na njemu ostaje državi. Već više od jedne decenije Ljubiša Radulović nema nikakve veze sa SAD.

– Osećam odgovornost što sam odao lične podatke bez konsultacija sa bezbednosnim organima države Srbije koja mi je većinu tih podataka dala. Državljanin sam samo ove zemlje, naše službe su mi izdale ličnu kartu, imam prebivalište u Srbiji i siguran sam da banka ne može da mi nameće ovaj vid „saradnje” sa američkim službenicima – izričit je naš sagovornik dodajući da nije materijalno oštećen, ali se oseća prevarenim, jer je njegov potpis iznuđen zbog nejasne i neutemeljene saradnje sa FATCA zajednicom. Zaposleni u bankama bi, kako kaže naš sagovornik, trebalo da budu stručni i da znaju šta moraju da zahtevaju od klijenata, a šta mogu da im predstave kao odluku njihove slobodne volje.  

Kao što je „Politika” već pisala, banke su, prilikom otvaranja računa građanima, ponekad i bez obaveštenja, „podmetale” potpisivanje spornih ovlašćenja kojima je trebalo da omoguće Poreskoj upravi SAD da proverava njihove račune. Ispostavilo se da su, u julu prošle godine, predstavnici srpskog Ministarstva finansija potpisali pismo o nameri zaključivanja i ratifikovanja međudržavnog FATCA sporazuma koji bi omogućio Poreskoj upravi SAD da proverava račune klijenata, ali samo onih sa američkim državljanstvom. Ipak, taj sporazum je i dalje na „dugom štapu”. Iako je njegovo usvajanje najavljeno za kraj prošle godine, kako saznajemo, do danas nije potpisan, a nadležni ističu da će ovaj pravni akt „imati cilj uspostavljanje organizovane razmene informacija u cilju optimizacije naplate poreskih prihoda SAD od njenih poreskih obaveznika, a koji poseduju sredstva na računima koji se vode u domaćim finansijskim institucijama”.

U avgustu prošle godine, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti upozorio je 14 banaka koje su uslovljavale klijente da potpišu ovlašćenje o prosleđivanju podataka SAD da nemaju pravni osnov za prikupljanje i obradu ovih podataka, a pogotovo ne za njihovo iznošenje iz zemlje.

Bankari su objašnjavali da nisu imali loše namere, da se išlo „u susret novim propisima” i da prikupljene podatke sigurno neće koristiti. Posle ovog iskustva i mnogih afera sa otkrivanjem ličnih podataka, građanima ostaje gorak ukus prevare u ustima i osećaj da svoj identitet sve teže mogu zaštititi.  

NBS: bankari u obavezi da čuvaju tajnost podataka klijenata

Služba za odnose sa javnošću Narodne banke Srbije, u dopisu „Politici” navodi da Zakon o bankama ne propisuje prikupljanje podataka za potrebe izveštavanja američkih poreskih vlasti i da „ne postoji ni obaveza klijenata da odobre da se podaci koji se odnose na njih saopštavaju tim vlastima”. Nadležni su ponovili da se svi lični podaci klijenta, transakcije, stanje na računu smatraju bankarskom tajnom. Službenici, revizori ili druga ovlašćena lica koja pristupe podacima ne smeju ih saopštavati trećim licima niti ih koristiti protivno interesu banke i njenih klijenata. Ministarstvo finansija, kažu u NBS-u, u okvirima svojih nadležnosti, vodi navedene aktivnosti u vezi sa primenama odredaba FATCA sporazuma. Ipak, iako smo im početkom ove radne nedelje uputili pitanja, predstavnici Poreske uprave i „Poštanske štedionice”, do zaključenja jučerašnjeg broja nisu nam pružili objašnjenje o ovom spornom pitanju.

Banke zaziru od reagovanja SAD

Milica Bisić, poreski stručnjak, objašnjava da su SAD veoma ozbiljne u nameri da oporezuju svoje državljane koji borave u drugim zemljama i da je nametnula FATCA sporazum mnogim zemljama koje su u obavezi da dostave podatke o svim američkim državljanima koji imaju račune u inostranstvu, kako bi oporezovale njihove prihode. Gde god da se nalaze i zarađuju, svojoj državi moraju da plate porez. „Za ozbiljno shvatanje ovog sporazuma nisu krive ni banke, ni naše vlasti, već posledice zbog eventualnog nepridržavanja propisanim pravilima. Ukoliko banka odbije da dostavi podatke o klijentima, američkim državljanima, cela grupacija može da izgubi mogućnost za transakcije sa SAD”, kaže naša sagovornica. Baš iz straha zbog mogućih posledica srpski bankari su požurili da primene propis koji još nije stupio na snagu, a formular su podmetali svima, pa i većini klijenata, koja nikada nije imala nikakve veze sa Amerikom.        

Jelena Popadić

objavljeno: 01.03.2015.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.