Seminar Saveza računovođa i revizora Srbije u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 29.Jan.2015, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seminar Saveza računovođa i revizora Srbije u Kragujevcu

U organizaciji grada Kragujevca i Saveza račuvođa i revizora Srbije danas je u Sali skupštine grada održan namenski seminar za ceo javni sektor u Kragujevcu, direktne i indirektne budžetske korisnike na kone je bilo reči o aktivnostima na početku budžetske godine, koje su obaveze u planiranju budžeta, sprovođenju postupka javnih nabavki.

Zoran Klibarda iz Saveza računovođa i revizora Srbije rekao je da pored ovih tema na seminaru će biti reči o obavezama koje su specifične >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i za pravne službe - kadrovska opredeljenja, smanjenja plata i broja zaposlenih jer smo godini u kojoj će pored smanjenja broja zaposlenih na snazi biti i Zakon o smanjenju osnovica plata u javnom sektoru.

“Velika obaveza je i u delu javnih nabavki od donošenja plana nabavki do postupka sprovođenja. Za one koji se bave računovodstvom tu su stalne teme - od donošenja finansijskog plana, izrade završnog računa i konsolidovanog računa budžeta grada“, rekao je Kilibarda. Cilj nam je da uputimo kolege i koleginice u sve novine koje zakoni propisuju uključujući i finansijsko upravljanje i kontrolu kao jedan segment i internu reviziju, kao drugi segment a koja mora zaživeti na pravi način, kako jedna služba u javnom sektoru, u svakom gradu i opštini ali i kod velikih korisnika.

Prema rečima Zorana Klibirade, ono što je u dosadašnjoj praksi zapaženo, i od strane državne revizorske institucije budžetske inspekcije, je da se krše propisi. Kilibarda dodaje da se to pre svega odnosi na raspodelu plata, određivanje koeficijanata, povećanje osnovica nezakonito i zato je najpre potrebno ta akta uskladiti i sa propisima. “Ono što je potreba je uvođenje platnih razreda i ministarstvo državne uprave do juna ove godine treba da obavi tu aktivnost na nivou čitavog javnog sektora kao što je to već urađeno za državne službenike i nameštenike. Pored toga bolna tačka je i sprovođenje Zakona o javnim nabavkama i izvršenje budžeta na pravi način“, rekao je Klibarda. Na nama je, dodao je Kilibrada, da uputimo sve kolege da sprovode zakon na pravi način.

Pomoćnik gradonačelnika Kragujevca Obrad Turković rekao je da ioako grad Kragujevac nije u zavidnoj finasijskoj situaciji nas to ne lišava činjenice da moramo da se pridržavamo zakona. “To znači da moramo stalno da se usavršavamo po pitanju standarda iz oblasti računovodstva. Moje lično ubeđenje jeste da, iako postoji stalna dogma da državni činovnici su inertni, da ne rade, je da ako im date prostor da stvore neka nova znanja imamo mogućnost da napredujemo. Ovo je naš impuls svima onima koji se bave finansijama, oni danas mogu da postave sva neophodna pitanja koja su im neophodna u radu ljudima iz Saveza računovođa i revizora Srbije“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Obrad Turković.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.