Saradnja Španije i Kragujevca

Izvor: Kragujevac.rs, 15.Dec.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Španije i Kragujevca

Odnosi između Španije i Srbije su izvanredni, mentaliteti naših naroda su slični, kao i istorija - rekao je Injigo Ramires de Aro Valades otpravnik poslova ambasade Kraljevine Španije na prijemu koji organizovao gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima.

Španija kao četvrta ekonomska sila EU, odmah iza Italije, želi da bude prirodni saveznik Srbije sa kojom će u budućnosti unaprediti ne samo odnose u oblasti kulture nego i na polju ekonomske saradnje. Španija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << je, kako je danas rečeno posebno orijenisana na Kragujevac, kao geografski centar Srbije. Prvi korak na tom polju učinila je “Teknia group“ koja je posredstvom ambasade Španije došla u Srbiju i kupila 70 posto udela u kragujevačkom preduzeću “Promotor irva“.

Prema rečima Mate Rinkona, šefa Komercijalnog odeljenja ambasade, u Srbiji radi 30 firmi iz Španije čija su iskustva veoma pozitivna. U Srbiji postoji mnogo mogućnosti i naša je ideja da podstičemo investitore, prenoseći pozitivna iskustva Privrednoj komori i udruženjima privrednika. Upravo zbog toga u narednoj godini očekujemo mnogo veći odziv potencijalnih investitora.

Španija je zainteresovana ne samo da investira i da se uključuje u privredni život Kragujevca, već traži i mogućnosti za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja - kazao je gradonačelnik Radomir Nikolić. Ponudili smo sve što možemo u ovom trenutku, a to je veoma kratak rok za izdavanje građevinskih i ostalih dozvola, ponudili smo beneficije koje grad pruža potencijalnim investitorima, dostavićemo i ličnu kartu Kragujevca koju će moći da predstave svojoj Privrednoj komori, Vladi i resornim ministarstvima Španije, tako da očekujem da ćemo u narednom periodu, posle ''Teknia group'' , imati još investitora u Kragujevcu.

Kako se čulo na prijemu, ima prostora da se razgovara na temu javno - privatnog partnerstva u JKP “Čistoća“. Kragujevac je, kazao je Nikolić, zainteresovan za saradnju u poljoprivredno - prehrambenoj industriji, zatim, u realizaciji projekta izgradnje podzemne garaže, hotela, autobuske stanice, kamionskog terminala i tako dalje.

Uz posredovanje direktora Instituta Servantes Enrike Kamaćo Garsije nastaviće se razgovori o eventualnom uvođenju španskog jezika u osnovne i srednje škole u Kragujevcu, zatim, gostovanju španskog baleta i prikazivanju ciklusa španskog kratkometražnog filma.

Prijemu su prisustvovali Slavica Kominac zamenik predsednika Skupštine grada, kao i članovi Gradskog veća Minja Obradović za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju, Boris Kovačević za vanprivredne delatnosti i Dalibor Jekić zadužen za privredu.

Predstavnici Ambasade Španije posetili su nakon toga Regionalnu privrednu komoru, FILUM i Muzej “21. oktobar“.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.