Sabor narodnog stvaralaštva u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor narodnog stvaralaštva u Kragujevcu

U okviru Gospojinskih svečanosti u Kragujevcu je tradicionalno održan Sabor narodnog stvaralaštva. Oko 60 izlagača iz različitih delova Srbije oživelo je duh starih vremena kroz narodne nošnje i predmete od prirodnih materijala koji su se nekada koristili u starim seoskim domaćinstvima.

Bogatstvo narodnog stvaralaštva kroz tradicionalnu nošnju različitih krajeva Srbijenajviše je privuklo pažnju građanima. Ručno izrađeni jeleci komplikovanog veza najlepši su delovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nošnje. Izloženi su čak i bogati prsluci koji su se nosili u vreme cara Dušana.

"Treba sigurno sedam, osam meseci rada na nošnji. Mi radimo sve, od minđuša, preko jeleka, prsluka, sandala... Celokupna nošnja se može nabaviti kod nas", rekla je Vesna Militašević, Udruženje žena ,,Jefimija", Velika Hoča.

"Odlučila sam se za izradu narodne nošnje jer sam se sticajem okolnosti udala u opančarsku porodicu, pa sam onda htela da spojim sve i da kompletiram rad", naglasila je Slavica Božović, krojačica narodne nošnje.

Šarenoliki predmeti izrađeni u etno stilu, oslikani na prirodnim materijalima nose pečat starih zanata a najviše ih kupuju ljudi koji žive u inostranstvu.

"Uvek na svakom mestu gde se pojavimo saznamo da neko kupljeno ogledalo ili kupljena tronoška, čak iako je malo kabasta, odlaze za Ameriku, Australiju i mi smo zbog toga jako ponosni", rekla je Nada Jolić, zanatsko-umetnička radionica ,,Etno stil", Užice.

"Na štandu ima predmeta od stakla, biber crepa, drveta i raznoraznih predmeta koji imaju upotrebnu vrednost od prirodnih materijala sa oslikanim motivima tradicionalnog srpskog sela", kazala je Jelena Lazić, atelje "Lazić", Topola.

"Ovo je jedinstvena prilika da dočaramo duh stare Srbije, kako se nekada svetkovalo gde su naši stari iznosili, tokom pijačnih dana, sve svoje proizvode i prodavali ih u portama sabornih hramova", dodala je Snežana Milisavljević, direktorka Gradske turističke organizacije.

Oko 60 izlagača u Kragujevcu prikazalo je kroz tradiciju, nošnje i stare zanate bogatstvo različitosti i posebnosti svakog kraja Srbije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.